Istraživanje: Najviše godišnjeg imaju zaposleni u institucijama, a najmanje u domaćim privatnim tvrtkama
Objavljeno: 21.07.2016 u 18:56. Kategorija: Vijesti

Godišnji odmor predstavlja efikasan način oporavka od posla kojim vraćamo energiju i pozitivno utječemo na naše zdravlje. Kakve su navike građana kada je u pitanju korištenje godišnjeg odmora, istražio je MojPosao na 130 ispitanika.

Najviše dana godišnjeg odmora imaju ispitanici zaposleni u srednje velikim tvrtkama ili institucijama, u prosjeku 24,2 dana. Zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama imaju na raspolaganju 23,6 dana godišnjeg odmora, dok oni zaposleni u malim tvrtkama imaju u prosjeku 19,3 dana.

Kada je u pitanju broj dana godišnjeg odmora, najbolje je raditi u hrvatskim institucijama u kojima zaposleni na raspolaganju imaju u prosjeku 26,7 dana godišnjeg odmora. S druge strane, najmanje dana godišnjeg odmora imaju zaposleni u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu (21,1 dan).

Gotovo polovica ispitanika (48%) zadovoljna je brojem dana godišnjeg odmora, dok ih čak 44% priželjkuje više dana. Treba naglasiti da ispitanici koji bi željeli više dana godišnjeg odmora u prosjeku trenutno imaju manje dana (21) od onih ispitanika koji smatraju da imaju dovoljno (25). S druge strane, čak 8% ispitanika smatra da imaju previše godišnjeg te da im to loše utječe na produktivnost.

Gotovo trećina ispitanika (31%) očekuje ili su već dobili regres ove godine. To je znatno više od prošle godine, kada je regres očekivala njih petina. Prosječan iznos regresa iznosi 1.424 kune.

Čak 83% ispitanika barem ponekad razmišlja o poslu tijekom svog godišnjeg odmora, dok ih 17% niti jednom ne pomisli na posao tijekom svog odmora.

Najviše ispitanika (40%) nema nikakve strahove na godišnjem odmoru koji se tiču posla, 37% ih se brine jesu li napravili sve što su trebali, a 16% ispitanika se brine radi li njihova zamjena sve kako treba.

Nastavno na istraživanje o navikama korištenja godišnjeg odmora, MojPosao je proveo anketu na više od 1100 ispitanika u kojoj je istražio paze li ispitanici da se ne preklapaju sa šefom kako bi ostvarili ‘dupli godišnji’.

Iako je već i sam odlazak na godišnji razlog za zadovoljstvo, još je ljepše kada znate da šef ide prije ili poslije vas. Tako barem tvrdi 56% ispitanika koji preferiraju godišnji odmor u različito vrijeme od šefa.

„Odmor od stresa, što ne znači da se manje radi, a zatim sunce, more, školjkice, ribice i rakovi“, objašnjava svoj odgovor jedan ispitanik, dok drugi dodaje da preferira godišnji u različito vrijeme jer ‘voli svoju šeficu, ali ne toliko’!

Za 35% ispitanika svejedno je idu li na godišnji odmor u isto vrijeme kad i šef. Ovi ispitanici uglavnom tvrde da imaju ‘super i poštene šefove’.

„Trenutno mi je svejedno, međutim kod prijašnjeg nadređenog preferirala sam godišnji u isto vrijeme zbog konstantnog zivkanja iz ureda radi trivijalnih pitanja za koja stvarno nije bilo potrebno zvati nekog tko je na godišnjem“, komentira jedna ispitanica.

Svega 9% ispitanika preferira godišnji u isto vrijeme kad i šef, jer im se lakše opustiti kada znaju da je i šef na moru.

„Nema grižnje savjesti da netko radi dok ja odmaram“, objašnjava jedan ispitanik, piše