Odgovorite na pitanje „Što dobivam?“ i otvoriti će vam se sva vrata utjecaja
Objavljeno: 19.09.2016 u 12:39. Kategorija: Vijesti

 

 

 

Sposobnost da dobijete nečiju pažnju i uspješno prenesete ideju u koju vjerujete ima ogroman utjecaj na profesionalne rezultate koje postižete.

Odgovorite na pitanje „Što dobivam?“ i otvoriti će vam se sva vrata utjecaja

 

Na prvom mjestu, sposobnost da prenesete svoje uvjerenje jest sposobnost da drugu osobu uvjerite u dobiti koje će on ili ona vlastito ostvariti kada prihvate Vaš prijedlog.

 

Zato, počnite razmišljati o dobitima koje će drugi ljudi ostvariti kada prihvate Vaš proizvod ili servis, odnosno prijedlog ili ideju. Razmislite koje probleme im pomažete rješavati da oni riješe. Koje uspjehe im pomažete da ostvare. Šta će moći raditi lakše, brže, utjecajnije, jeftinije, zadovoljnije.

 

Postoji jedna vježba koja se radi sa običnom drvenom olovkom. Karakteristika drvene olovke je das se tekst napisan grafitom može obrisati. Dobit je da ako pogriješimo, lako možemo ispraviti ono šta smo napisali. Karakteristika je da se drvena olovka pisanjem smanjuje. Dobit je da uvijek vidimo koliko je olovke ostalo za pisanje. Karakteristika je da je jeftina. Dobit je da nije strašno ako je izgubimo.

 

Karakteristika prijedloga za prihvaćanje procedure koji menadžer daje svojim partnerima je da se određena procedura mora raditi na definiran način, određenim brojem koraka. Dobit za partnere je ta  da će kada počnu primijenjivati tu proceduru, sebi uštedjeti 20 sati mjesečno dosadnog administrativnog dijela posla, i da će onda to novo otkriveno vrijeme moći upotrijebiti za poslove koji ih više inspiriraju. Još bolje, vjerovatno će se osjećati produktivnije, ispunjenije, manje zamorno. Još bolje, postoji velika mogućnost da će lakše postizati dobre rezultate i povećati šansu da dobiju veću plaću i bonuse.

 

Drugim riječima, dobit koju ćemo osobno  ostvariti je motiv da prihvatimo ideju, kupimo proizvod ili servis. A kada shvatimo što druga osoba može dobiti, ostvari, koji problem može rješiti našim prijedlogom, prvi način da je uvjerimo u to je da dobimo njenu pažnju. A to radimo tako da joj kažemo što dobiva.

 

Evo jedne činjenice o oglašavanju koja Vam može puno pomoći.  Istraženo je da naslov oglasa ima težinu 80% cijelog oglasa, zato što ako naslov nije dobar, neće privući pažnju čitatelja, a onda ni ostatak oglasa neće biti pročitan. Šta mislite da naslovom najčešće komuniciraju najprofitabilniji oglasi? Evo nekoliko primjera:

 

Kako dobiti besplatno oglašavanje i besplatan publicitet

Kako steći prijatelje i utjecati na ljude

Kako poboljšati pamćenje

Kako povećati životni standard bez promjene posla

Kako uživati u prijatnoj, tihoj spavaćoj sobi – čak i tokom vrelih ljetnih noći

Da li plaćate previše za auto-osiguranje? Otkrijte kako da sačuvate i tisuću kunu.

Lak način da promjenite posao

Prisjetite se ovih divnih trenutaka u operi

7 zdravstvenih simptoma koje nesmijete ignorirati

Pomoć za ne toliko savršenu kosu

Evo malog zadatka za Vas. U okviru posla kojim se bavite, u okviru ideja koje želite prenjeti drugima, razmislite o dobitima koje će oni ostvariti ako pristanu na Vaše prijedloge.

 

I onda im to prvo iskomunicirajte. Na primjer, financijski direktor može reći generalnom direktoru: „Imam jednu ideju koja mi se čini zanimljiva. Mislim da nam može pomoći da smanjimo fiksne troškove za 7%, na osnovu procjene koju sam uradio-la. To će nam donjeti oko dva milijuna i dvjesto tisuća kuna mejsečno većeg profita.“

 

Ili, direktor proizvodnje može reći radnicima: „Razvili smo nov način proizvodnje koji će ubrzati proizvodnju za 10%. Ako uspijemo primjeniti taj nov način i postignemo rezultat u narednih 60 dana, svima će biti isplaćen bonus u vrijednosti jedne cijele plaće.“