21 najbolji besplatni SEO alat (1. dio)
Objavljeno: 23.07.2016 u 06:45. Kategorija: Vijesti

Bilo da je riječ o profesionalcima ili samo entuzijastima, SEO (search engine optimization) postao je nužnost za svakoga tko se odlučio baviti online poslovanjem i želi izgraditi snažnu prisutnost u online svijetu. Ako imate ikakvog iskustva sa SEO-om, znate koliko alati mogu biti skupi. Ovo je naša lista 21 najbolja besplatna SEO alata koji će vam pomoći uštedjeti vrijeme i poboljšati pozicioniranje na pretraživačima. Donosimo prvih deset alata, a ostatak možete naći OVDJE.

  1. Yoast SEO plugin za WordPress

Ako imate ikakvog iskustva s digitalnim marketingom, mogli ste pretpostaviti da će biti riječi o ovom pluginu. Iako ne bez svojih mana, postoji jako dobar razlog zašto je Yoastov plugin jedan od najpopularnijih pluginova za WordPress. Premda neće preuzeti obavljanje svih SEO aktivnosti za vas, kao što neki često misle, ovaj plugin će vam pružiti pregršt korisnih funkcija, kako za početnike, tako i za profesionalce, koje će vam pomoći u vašem radu. Iz perspektive početnika, pomoć prilikom rukovanja s robots.txt ili sitemapama bez potrebnog predznanja su velika prednost. Čak i kada se odlučite ručno namjestiti većinu funkcija, ovaj plugin je zaista bogat funkcijama koje će vam uštedjeti vrijeme. Jedini „problem“ s ovim pluginom je taj što ostavlja dojam da je u stanju automatizirati čitav SEO i obavljati posao za korisnika, a to neke ljude može prevariti. On to za vas ne može i neće napraviti. Riječ je o zbilja snažnom alatu, no to nije jedini alat koji će vam ikada trebati.

  1. SEOQuake browser ekstenzija (Chrome Firefox)

SEOQuake ekstenzija je, ruku na srce, moja omiljena ekstenzija za internetske preglednike. Pokazuje relevantne podatke o prometu, poveznice, snagu domena i razne indekse. Možete postaviti dijagnozu web stranice kako bi dobili dublji uvid u njene postavke i načine na koje se može popraviti. Jednako tako, opcije poput računanja gustoće ključnih riječi su uvijek korisne. Sve u svemu, nemam ništa drugo osim riječi hvale za ovu ekstenziju. Imajte na umu da ekstenzija „guta“ memoriju tako da je isključite kada je ne koristite.

  1. Google Analytics

Za svakoga s imalo iskustva u digitalnom marketingu i SEO-u, uključivanje Google Analytics alata je poprilično razumljivo. Riječ je o apsolutno najboljem alatu za web analitike koji ima toliko funkcionalnosti da će vam se zavrtjeti u glavi. Google Analytics je apsolutno neizostavan alat za sve one koji planiraju raditi u online svijetu.

  1. Screaming Frog

Vjerojatno najbolji SEO crawler alat, Screaming Frog vam omogućava da analizirate URL-ove i izvlačite važne informacije iz njih. Alat vam također omogućava pronalazak nevažećih poveznica i serverskih grešaka. Screaming Frog će vam pomoći u izradi XML Sitemapa, otkrivanju dupliciranog sadržaja, analizama robots.txt i još puno toga. Screaming Frog je zaista alat koji vrijedi imati i koristiti.

  1. MozBar

Još jedna snažna i svestrana ekstenzija za internetske pretraživače, MozBar vam omogućava pretraživanje, označavanje ključnih riječi i diferencijaciju poveznica, prikazujući sve relevantne metrike. Koristite je u kombinaciji sa SEOQuake ekstenzijom i bez problema ćete moći odraditi kvalitetnu SEO analizu u samo nekoliko klikova.

  1. BrowSEO

BrowSEO je zgodan alat kojeg pokrećete direktno iz preglednika. Sve što trebate napraviti je unijeti željenu poveznicu i BrowSEO će pokazati web stranicu bez distrakcija u vidu stila, ujedno naglašavajući bitne SEO informacije te pokazujući vam kako pretraživači vide vašu web stranicu. BrowSEO vam također omogućava označivanje različitih poveznica na stranici. Zgodan alat za koristiti ako je stranica koju želite analizirati velika ili dizajnerski kompleksna.

  1. Google Keyword Planner

Bez sumnje, riječ je o najboljem alatu za istraživanje ključnih riječi. Brz i jednostavan za korištenje, Google Keyword Planner će vam dati detaljne podatke o tome koje biste ključne riječi trebali koristiti. Imajte na umu da je GKP najbolje koristiti prilikom provođenja israživanja ključnih riječi za Google Adwords kampanje tako da ga je, za potrebe klasične SEO analize, najbolje koristiti zajedno s drugim alatima.

  1. Ubersuggest

Još jedan odličan alat koji služi brzom generiranju ideja za ključne riječi. Brz i jednostavan za korištenje.

  1. Soovle

Iako nije riječ o najboljem alatu za pronalazak ključnih riječi, Soovle ima svojih prednosti. Riječ je alatu koji vam simultano daje prijedloge ključnih riječi na različitim pretraživačima.

  1. Google Trends

Google Trends je nezaobilazan alat za sve one koji su SEO shvatili ozbiljno. U samo nekoliko klikova, Google Trends vam omogućava provjeravanje trendova vezanih uz pojedine ključne riječi, a čak vam može i dati predviđanja za budućnost ako je riječ o popularnim ključnim riječima koje nisu pretjerano volatilne. Google Trends je odličan alat ako želte otkriti trendove na online tržištima i daje vam odgovore na pitanje isplati li se ulagati trud u promoviranje ključnih riječi. Iako je riječ o poznatom alatu, ne mogu se oteti dojmu da je Google Trends i dalje alat koji ne uživa široku primjenu koju itekako zaslužuje.

Preostale alate možete pronaći OVDJE, piše