Aminokiseline: Zašto su važne i koji je preporučeni dnevni unos?
Objavljeno: 02.06.2021 u 10:49. Kategorija: Vijesti

 

Aminokiseline tijelo prvenstveno koristi za izgradnju proteina, zacjeljivanje tkiva i razgradnju hrane. No, ovi moćni prirodi spojevi u sebi kriju i druge važne funkcije

Aminokiseline su organski spojevi koji se sastoje od dušika, ugljika, vodika i kisika, zajedno s promjenjivom skupinom elemenata koji se nalaze na bočnim pozicijama. Smatraju se građevnim elementom bjelančevina te su vitalne za mnoge važne procese u tijelu, poput izgradnje proteina te sinteze hormona i neurotransmitera. Drugim riječima, tijelo ih koristi kao izvor energije i gradnju proteina koji sudjeluju u rastu stanica, zacjeljivanju tkiva i razgradnji hrane.

Osnovna kategorizacija aminokiselina se dijeli na esencijalne i neesencijalne, pri čemu je ljudskom tijelu potrebno čak 20 različitih aminokiselina za pravilno funkcioniranje. Za razliku od neesencijalnih, vaše tijelo ne može stvoriti esencijalne aminokiselina pa ih je potrebno unositi prehranom. Najbolji izvori esencijalnih aminokiselina su životinjski proteini poput mesa, jaja i peradi. No, iako je svih 20 važno za vaše zdravlje, samo je 9 aminokiselina klasificirano kao esencijalno.

 

 

 

9 esencijalnih aminokiselina

 1. Fenilalanin: Fenilalanin je prekursor za neurotransmitere tirozin, dopamin, epinefrin i noradrenalin. Ima integralnu ulogu u strukturi i funkciji proteina i enzima i proizvodnji drugih aminokiselina.
 2. Valin: Valin je jedna od tri aminokiseline razgranatog lanca, što znači da se lanac grana na jednu stranu svoje molekularne strukture. Valin pomaže poticati rast i regeneracijumišića i uključen je u proizvodnju energije.
 3. Treonin: Treonin je glavni dio strukturnih proteina kao što su kolagen i elastin, koji su važne komponente kože i vezivnog tkiva. Također igra ulogu u metabolizmu masti i imunološkoj funkciji.
 4. Triptofan: Iako je često povezan s izazivanjem pospanosti, triptofan ima mnoge druge funkcije. Potreban je za održavanje pravilne ravnoteže dušika i preteča je serotonina, neurotransmitera koji regulira vaš apetit, san i raspoloženje.
 5. Metionin: Metionin igra važnu ulogu u metabolizmu i detoksikaciji. Također je neophodan za rast tkiva i apsorpciju cinka i selena, minerala koji su vitalni za vaše zdravlje.
 6. Leucin: Poput valina, leucin je aminokiselina razgranatog lanca koja je presudna za sintezu proteina i oporavak mišića. Također pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, potiče zacjeljivanje rana i proizvodi hormone rasta.
 7. Izoleucin: Posljednja od tri aminokiseline razgranatog lanca, izoleucin je uključen u metabolizam mišića i jako je koncentriran u mišićnom tkivu. Također je važan za imunološku funkciju, proizvodnju hemoglobina i regulaciju energije.
 8. Lizin: Lizin igra glavnu ulogu u sintezi proteina, proizvodnji hormona i enzima i apsorpciji kalcija. Također je važan za proizvodnju energije, imunološku funkciju i proizvodnju kolagena i elastina.
 9. Histidin: Histidin se koristi za proizvodnju histamina, neurotransmitera koji je vitalan za imunološki odgovor, probavu, spolnu funkciju i cikluse spavanja i budnosti.

Kao što vidite, esencijalne aminokiseline su srž mnogih vitalnih procesa. Iako su najpoznatije po svojoj ulozi razvoja i oporavka mišića, važne su i za niz drugih procesa. Zato nedostatak esencijalnih aminokiselina može negativno utjecati na vaše tijelo, uključujući živčani, reproduktivni, imunološki i probavni sustav.

Izvori hrane i preporučeni unos

Budući da vaše tijelo ne može proizvoditi esencijalne aminokiseline, one se moraju osigurati kroz vašu prehranu. Srećom, mnoga hrana bogata je esencijalnim aminokiselinama, što olakšava zadovoljavanje vaših dnevnih potreba.

Preporučene dnevne doze po 1 kg tjelesne težine:

 • Histidin: 14 mg
 • Izoleucin: 19 mg
 • Leucin: 42 mg
 • Lizin: 38 mg
 • Metionin (+ neesencijalna aminokiselina cistein): 19 mg
 • Fenilalanin (+ neesencijalna aminokiselina tirozin): 33 mg
 • Treonin: 20 mg
 • Triptofan: 5 mg
 • Valin: 24 mg

Hrana koja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina naziva se cjelovitim proteinima.

Kompletni izvori proteina uključuju:

 • Meso
 • Plodovi mora
 • Perad
 • Jaja
 • Mliječni proizvodi

Soja, kvinoja i heljda biljna su hrana koja sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što ih čini kompletnim izvorima proteina. Ostali biljni izvori proteina poput graha i orašastih plodova smatraju se nepotpunima, jer im nedostaje jedna ili više esencijalnih aminokiselina.

Međutim, ako se pridržavate biljne prehrane, još uvijek možete osigurati pravilan unos svih esencijalnih aminokiselina sve dok svakodnevno jedete razne biljne bjelančevine. Na primjer, odabir raznih nepotpunih bjelančevina poput graha, orašastih plodova, sjemenki, cjelovitih žitarica i povrća može osigurati zadovoljenje vaših esencijalnih aminokiselina, čak i ako životinjske proizvode potpuno isključite iz prehrane.

No, osim putem prehrane, aminokiseline se mogu uzimati i u obliku dodataka prehrani.

 

Aminokiseline i dodaci prehrani

L-Lysine Solaray

L Lysine, osim što povećava fizičke i kognitivne funkcije, djeluje blagotvorno na imunološki sustav, ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, a posebno se preporučuje kod herpesa i kod zacjeljivanje rana. Ima ključnu ulogu u proizvodnji karnitina te se preporučuje svim sportašima kod povećanih napora i za očuvanje mišićne mase. Sudjeluje i u sintezi kolagena te djeluje blagotvorno na zdravlje kože, kose i noktiju. Kako poboljšava apsorpciju kalcija preporučuje se i kod zacjeljivanja fraktura.

 

L – Glutathione Solaray

Djeluje antioksidativno štiteći stanice od štetnog utjecaja slobodnih radikala, a ujedno sudjeluje u sintezi DNA, proteina te u prijenosu aminokiselina. Neke od glavnih uloga su mu jačanje imuniteta, održavanje hormonalne ravnoteže, detoksikacija organizma, antioksidativno djelovanje te izgradnja proteina i održavanje mišićne mase. Također, novija istraživanja su pokazala da l-glutathion olakšava tegobe kod Parkinsonove i Alzheimerove bolesti jer usporava propadanje moždanih stanica.

 

L – Glutamine Solaray

Kada je organizam izložen jakom stresu, primjerice za napornih i dugotrajnih treninga, te kada mu je razina niska, organizam ga crpi iz mišića uslijed čega dolazi do narušavanja njihove snage. Zbog toga se smatra da suplementacija glutamina može spriječiti gubitak mišićne mase, pa čak i povećati sintezu proteina u organizmu. Pomaže i redukciji učestalog grčenja koje se javlja kroz ponavljani napor. Stoga, glutamin se preporučuje, osim sportašima, starijim osobama koje pate od grčeva i stalne boli u mišićima.

 

L-Arginine & L-Ornithine Solaray

L-arginin i L-ornitin usko su povezane neesencijalne aminokiseline slične strukture i djelovanja, a omogućuju izgradnju mišićnog tkiva te su vrlo važni za staničnu reprodukciju. Aminokiseline koje ćete dobiti s ovim proizvodom su osnova svake stanice i vrlo su značajne za cijeli organizam, jer grade osnovu za proteine koji su neophodni za rast stanica te enzima i hormona. Također, odlična su pomoć svima onima koji žele kontrolirati svoju tjelesnu težinu.

 VEZANI ČLANCI

Neizostavni dodaci - enzimi i koenzimi

Neizostavni dodaci - enzimi i koenzimi

Je li mastika odgovor na gastritis?

Je li mastika odgovor na gastritis?

Što je kvercetin i kako sve pomaže našem zdravlju?

Što je kvercetin i kako sve pomaže našem zdravlju?

Kako se zdravo hraniti i na poslu?

Kako se zdravo hraniti i na poslu?

Imunitet s mozgom

Imunitet s mozgom


Vezani proizvodi

PopustL-Arginine & L-Ornithine

137,00 kn 95,90 kn

L-Arginine & L-Ornithine

Kombinaciju L-arginina I L-ornithina zajedno djeluju na izgaranje masti u organizmu.

Pakiranje: 50 kapsula

L - Glutamine

179,00 kn

L - Glutamine

L-Glutamine je jedna od najzastupljenijih aminokiselina u mišićnim stanicama.

Pakiranje: 100 kps/500 mg

L - Glutathione

173,00 kn

L - Glutathione

L-Glutathione je aminokiselina proizvedena prirodnim putem mikrobiološke fermentacije i esencijalna je komponenta proteina u ljudskom organizmu.

Pakiranje: 60 kapsula/50 mg

L-Lysine

139,00 kn

L-Lysine

Lysine često zvan i L-lysine jedna je od ključnih esencijalna aminokiselina.

Pakiranje: 120 kapsula