Dan ružičastih majica-Podignimo svijest o problemu vršnjačkog nasilja
Objavljeno: 24.02.2021 u 01:00. Kategorija: Vijesti

Piše;Mirela Buzov

 

Sve više smo svjesni kako je nasilje u bilo kojem obliku prisutno i na našim prostorima.

Djeca su naše najveće blago i cijela zajednica treba reagirati i podizati svijest o problemima vršnjačkog nasilja.

Gledajući kratkotrajno ili dugoročno, nasilje među djecom i mladima donosi posljedice koje mogu biti nepopravljive.

Stoga smo svi skupa dužni reagirati i pomoći u prihvaćanju različitosti I podizanju svijesti kako bi naša djeca imala normalan razvoj.

 

Pink Shirt Day poznatiji kao *Dan ružičastih majica* obilježava se svake godine u veljači, u zadnjoj  srijedi.

Nakon incidenta u jednoj školi, nastala je ideja u znak protesta. Ideja je bila posvećena podršci liječenja teško bolesne majke kojoj su sustavno zlostavljali dijete.

Inicijativi koju su 2007. godine pokrenuli David Shepherd (17) i Travis Price, srednjoškolci iz Kanade, kada je jedan učenik 9-tog maltretiran jer je na sebi imao rozu majicu koju je nosio u znak podrške svojoj majci oboleloj od raka. Iste večeri, David i Travis su kupili 50 ružičastih majica, poslali poruku školskim kolegama da će ih sutradan djeliti na ulazu škole s molbom da ih, u znak podrške maltretiranom dječaku, obuku.

Solidarnošću njegovih školskih kolega koji su tada svi nosili ružičaste majiice ,svijet je prepoznao poruku,te su ružičaste majice postale simbol koji je prepoznatljiv i postao je međunarodno poznata obljetnica.

 

Na inicijativu *Centra za edukaciju i prevenciju nasilja* koji su javno pozvali na podršku, veći broj saborskih zastupnika svake godine zna nas iznenaditi

s rozom majicom i na takav simboličan način podržati djecu koja su žrtve vršnjačkog nasilja. Podržite i vi!

 

 

--------------DANAS SE NOSI ROZO---------------

 

PRIJAVITE NASILJE;  Nazovite! +385 (1) 3535 900|ured-AT-cepn.hr

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja – Centar za edukaciju i prevenciju nasilja prvi je i jedini Centar ove vrste u Republici Hrvatskoj (cepn.hr)

 

 

Pratite CEPN.hr,prenosimo zahvalu u cijelosti

 

Dan ružičastih majica 2019 – zahvala Centra

Dragi prijatelji, kolege i suradnici,

27. veljače 2019. godine obilježili smo Dan ružičastih majica (Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja) na području cijele Republike Hrvatske. Kao i prethodnih godina, našem pokretu pridružuje se sve više sudionika, ali i institucija kako bi zajedno poslali poruku koja je toliko jaka da se infiltrirala u sve nas, a ona glasi – NASILJE PRESTAJE OVDJE!

Dan ružičastih majica pokazao je da se u kratkom vremenskom roku, ali uz izuzetan trud i rad može dogoditi nešto što je neuništivo. Nešto što nas je povezalo i nešto što nas drži na okupu. Svjesni činjenice kako je nasilje svakodnevno prisutno, morali smo reagirati i zajedno s vama krenuti u svakodnevnu borbu, borbu koja će ostaviti trag i nakon nas.

Nasilje, bilo kojeg oblika, nema opravdanje i kao takvo nema mjesta u našem društvu. Naše društvo čine oni najbitniji – naša djeca. Djeca su naše blago i najvitalniji su dio društva stoga, naša je zadaća osigurati im sigurno i sretno odrastanje. Djeca nemaju pravo upoznati nasilje jer nasilje je pokazivanje slabosti. Učimo naše mališane da budu jaki, a ne slabi. Da vole, a ne mrze. Da ljube, a ne pljuju. Učimo ih različitostima.

Snaga ovog pokreta ne leži u rukovodstvu Centra za edukaciju i prevenciju nasilja niti u najmanjem, po kvadratima, uredu u Hrvatskoj, ona leži u vama – borcima!

Vi ste snaga u koju smo i mi uložili zadnji atom snage kako bi ova priča postala ideja, ona ideja koja je neuništiva.

I za kraj, kako vam se zahvaliti? Kako vam se odužiti? Kako vam objasniti da ste za ovo ružičasto ludilo zapravo zaslužni samo vi? Kako?

Jednom kada nađemo odgovore na gore postavljena pitanja, podijelit ćemo ih s vama.

HVALA VAM DRAGI BORCI, HVALA VAM!
BEZ VAS NIŠTA NEMA SMISLA – HVALA VAM!

I ne zaboravite – NASILJE PRESTAJE OVDJE!

Centar za edukaciju i prevenciju nasilja
#NasiljePrestajeOvdje