DODACI PREHRANI- Peeec kopriva! Sve supermoći ove biljke
Objavljeno: 25.05.2020 u 00:00. Kategorija: Vijesti

 

Od davnina kopriva se koristi prilikom prirodnih načina izlječenja, a korištena je i kao hrana.

Konzumiranjem koprive pomognite svojem organizmu.

 

Svratite u INTERNET TRGOVINU FITZONE; https://www.fitzona.hr/

ili u naš CENTAR / BESPLATNO SAVJETOVALIŠTEhttps://www.fitzona.hr/consult/

 

 

 

Priroda kao i uvijek ima svoje benefite za nas, samo ih mi moramo pronaći. Tako i ovog puta otkrivamo prirodni, besplatni lijek koji nam može pomoći u brojnim situacijama, a riječ je o supermoći koprive.

Kopriva (lat. urtica dioica) je trajna zeljasta, samonikla biljka. Ima uspravnu stabljiku, a cijela biljka je naoružana dlačicama koje žare u dodiru s kožom. Raširena je gotovo u cijelom svijetu, a moguće ju je pronaći u vrtovima uz kuću, travnjacima, livadama i uz prometnice.

Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka. Svi njeni sastojci od stabljike, lišća, korijena do cvijeta imaju ljekovita svojstva. Sjetimo se samo koliko smo puta bili ljuti na nju jer nas je iznenadila na putu i opekla? Nismo bili ni svjesni da je i to možda jedna od njenih ljekovitih taktika kojima nam pomaže. :)

 

Bogatstvo nutrijenata

Kopriva skriva i brojne dragocjene nutrijente. Bogata je vitaminima A, B, C i K. Sadrži minerale, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i natrij te esencijalne aminokiseline.

Korijen koprive bogat je željezom koji pomaže kod liječenja anemije, jačanja kose i njezi vlasišta. Visoki udio magnezija pomaže kod ublažavanja bolova i grčeva u mišićima te kod menstrualnih tegoba, umora i slabosti. Mineral silicij pomaže kod zdravlja kože, suzbijanja akni, ekcema, herpesa, lišajeva i gljivica. Vitamin K iz koprive zaustavlja krvarenje iz nosa i preporučuje se kod problema prilikom drugih obilnih krvarenja. Kopriva sadrži trijeslovine. To su tvari koje suzbijaju razvoj bakterija i pomažu kod liječenja upala mokraćnog sustava. Lecitin koji je prisutan u koprivi ublažava bolove zglobova te pospješuje probavu i utječe na boljitak pamćenja.

 

Ljekovitost koprive:

Prije nego se krenu pojedinačno objašnjavati ljekovitosti koprive, ovdje su navedene neke dobrobiti za koje možda niste znali do sada:

 • Lijek protiv anemije
 • Pomoć u detoksikaciji organizma
 • Pomaže kod trudnoće
 • Pomaže prilikom jačanja imuniteta
 • Snižava krvni tlak i šećer u krvi
 • Ublažava probleme s dišnim putevima
 • Pomaže kod menstrualnih problema
 • Smiruje simptome artritisa
 • Pomaže kod problema s kožom
 • Pomaže kod upale desnih
 • Potiče laktaciju
 • ...

Kopriva je najbolja biljka za čišćenje krvi, a ima pozitivan učinak i na ostale organe kao i na snižavanje šećera u krvi.

Kopriva kapi pomažu prilikom urinarnih infekcija te doprinose prevenciji kod bubrežnog kamenca. Također, korijen koprive se koristi i prilikom problema s prostatom te je sastavni dio kapsula uz druge sastojke koji pomažu prilikom tog problema.

Kopriva stimulira rad crijeva i zbog toga se preporučuje prilikom čišćenja organizma i detoksikacije, a koristi se i za bolesti jetre i žuči, kod poremećaja sna, kod grčeva u trbuhu, itd.

Kopriva sadrži puno željeza pa pomaže i kod anemije, a utječe i na umor te ga smanjuje i podiže želju za aktivnosti. Vraća energiju, a sprječava i velike alergijske reakcije organizma!

Blagotvorna tinktura od koprive pomaže kod jačanja vlasišta, smanjuje opadanje kose i ojačava korijen čime se potiče rast mlade kose. Pomaže i kod liječenja reume, kožnih ekcema, kao prirodni diuretik i sl. Također, šampon od koprive nježno i prirodno kontrolira zamašćivanje te jača, hrani i njeguje kosu. Peruti gotovo da više nema, a kosa je gusta i sjajna.

Ono što se u današnje vrijeme svakako preporučuje je čaj od koprive. Možete i ubrati mladu i svježu koprivu, njena su ljekovita svojstva najjača.

S malo domišljatosti, ideja i proaktivnosti možete napraviti vlastiti čaj od listova koprive, dekokt od korijena koprive te fino jelo s koprivom kao prilogom.

Brojna svjedočanstva ljudi i njihov oporavak uz prirodne metode liječenja koje im omogućuje kopriva zaista govore o njenom značaju. Usudite se probati i napravite nešto dobro za svoje zdravlje!

Redovitim konzumiranjem pripravaka ove biljke pomognite sebi i svojim bližnjima pričajući o dobrobiti koprive i njenom učinku na zdravlje. Čaj od koprive, kupka od koprive, oblozi od koprive, tinktura od koprive,... toliko je mogućnosti korištenja ove biljke. Šteta bi bilo da ju ne pokušate barem na jedan način iskoristiti.

Uz sve do sada navedeno, kopriva ima široku primjenu i u druge svrhe. Ona sadrži i vlakna koja se onda koriste u tekstilnoj industriji, koristi se za proizvodnju žute boje, kao hrana za domaće životinje i sl.

Prošetajte prirodom, susretnite se s koprivom i otkrijte sve njene blagodati koje nam daje!

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.