Francuska: Nezakonito je kontaktirati radnike poslije radnog vremena
Objavljeno: 11.11.2016 u 00:00. Kategorija: Vijesti

U Francuskoj se u novom zakonu nalaže da se u firmama sa 50 i više zaposlenih radnike ne bi smijelo  zvati nakon radnog vremena. Dakle, nema više hitnih e mailova sa posla tokom vikenda za većinu Francuza, s obzirom da se takav kontakt sada smatra ilegalnim.

Dok se odmaraju poslije posla, oslobađa se onaj neugodni grč u trbuhu kad ono stigne e mail da se nešto hitno treba napraviti za posao! Svi znamo da konstantna dostupnost na poslu može imati i fizičke i psihičke posljedice po zdravlje, stoga Francuzi žele proglasiti  ovo ilegalnim. Kad se radi, radi se, kad se odmara, odmara se!

Zaposleni u Francuskoj imaju već 30 slobodnih dana u toku godine i 16 nedjelja potpuno plaćenog porodiljnog dopusta. A inicijativa da firme sa 50 i više zaposlenih neće smijeti zvati poslije radnog vremena se uvodi jer je ljudima sve teže distancirati se od posla.

Da li će konačno građani Francuske moći slobodno uživati u vremenu nakon posla? Zamislite, cijeli vikend a nitko vam ne šalje ništa sa posla! Mnoga istraživanja pokazuju da je danas  na radnom mjestu više stresa nego što ga je ikada bilo.

Česti su slučajevi da zaposleni  svoj posao ne ostavlja i kada fizički napusti ured. Dostupni su putem e mailova,  viber grupa, i sve to život pojedinca čini vezanim samo za posao. Novi zakon bi trebalo spriječiti firme  da posao miješaju u privatni život zaposlenih.