Funkcionalni medovi - dar prirode za bolje zdravlje!
Objavljeno: 16.02.2021 u 01:00. Kategorija: Vijesti

Funkcionalni medovi pravi su lijek iz prirode čije blagotvorne učinke na zdravlje tek otkrivamo. FitZona donosi ponudu najboljih funkcionalnih medova.

Med se koristi od davnina kao dio tradicionalne medicine. Vjerovanje da je med hranjiva tvar, lijek i mast prenijelo se u naše doba. Nekoliko aspekata njegove uporabe ukazuje na to da ima antibakterijske funkcije te da ima određene antioksidativne, protuupalne i antivirusne komponente.

Dugo vremena u ljudskoj povijesti bio je jedini zaslađivač, sve dok ga industrijska proizvodnja šećera nije počela mijenjati u periodu oko 1800. godine. U dugoj ljudskoj povijesti med nije bio samo hranjiva tvar, već i lijek.

Čak jedna grana medicine, koja se je razvila posljednjih godina, nudi liječenje mnogih bolesti medom i ostalim pčelinjim proizvodima. Glavni šećeri su monosaharid, fruktoza i glukoza. Osim dva monosaharida, otkriveno je oko 25 različitih oligosaharida. Med sadrži oko 0,5% proteina, uglavnom enzima i aminokiselina.

Med sadrži brojne druge elemente u tragovima. S nutricionističkog gledišta, minerali krom, mangan i selen od prehrambene su važnosti, posebno za djecu u dobi od 1 do 15 godina.

Provedeno istraživanje dokazuje važnost meda kao zdrave hrane i izvora antioksidansa. Funkcionalna hrana novo je područje u prehrambenoj znanosti, a zbog njene popularnosti sve više raste i kod zdravstveno osviještenih potrošača.

Sadašnji trendovi u prehrambenoj industriji temelje se na konceptu da zdrava hrana predstavlja zdrav duh i tijelo sklono aktivnosti, pretpostavljajući dulji životni vijek za pojedinca. Čak i više, nutricionisti preporučuju raznoliku i uravnoteženu prehranu u svim aktivnim principima potrebnim čovjekovu tijelu.

Kao rezultat toga, potrošača je sve više i više zainteresiranih za blagotvorne učinke hrane na zdravlje, cijeneći kvalitete koje nadvladavaju hranjive vrijednosti i organska svojstva hrane.

Ovu kvalitativnu prednost osigurava funkcionalna hrana. Funkcionalna hrana dio je svakodnevne prehrane i sadrži jednu ili više komponenata s dokazano blagotvornim učinkom na fiziološke funkcije organizma.

Važnost hrane bogate različitim nutritivnim vrijednostima bila je općenito prihvaćena nakon što se dokazalo da jednolična prehrana može dovesti do nestašice u bitnim hranjivim sastojcima i razvoju te do poremećaja u prehrani. U suvremenom svijetu učestalost kroničnih bolesti poput pretilosti, hipertenzija, dijabetesa, ateroskleroza i raka debelog crijeva se značajno povećala posljednjih godina i postoje naznake da ova događanja imaju utjecaj na promjene prehrambenih navika pojedinaca.

Kao reakcija na ove spoznaje, industrija hrane započela je s proizvodnjom koja sadrži prikladnu količinu bioaktivnih spojeva što značajno smanjuje rizik od bolesti. Pčelinji proizvodi su prepoznati od antike kao vrlo vrijedan hranjivi resurs.

 

Nutritivna i terapijska vrijednost meda kao funkcionalne hrane

Med i njegovi fitokemijski sastojci, od kojih neki vjerojatno potječu iz propolisa, imaju funkcionalno značenje u zaštiti medonosnih pčela od mikroorganizama, toksina i stresa, kao i u regulaciji razvoja i dugovječnosti odraslih.

Poznato je da su med, pelud, pčelinji kruh i matična mliječ vrijedan izvor hranjivih sastojaka: proteina, saharida, masti, mineralne soli i vitamina, organske kiseline, hormona, itd.

Također biološki aktivni spojevi poput fenolnih kiselina, flavonoidi i karotenoidi značajno povećavaju njihovu terapijsku vrijednost za poboljšanje borbene sposobnosti tijela i degenerativne naklonosti poput: raka, ateroskleroza, kardio-cerebro bolesti, imunološki oslabljenog sustava, Parkinsonove bolest i Alzheimer te prerano starenje tijela.

Funkcionalni medovi na mnogobrojne načine štite i obogaćuju organizam čovjeka te podižu imunitet. Miješanjem sa sjemenkama i ljekovitim biljem dobivaju se dodaci prehrani na bazi meda koji su prirodni te bez konzervansa i dodanih aditiva.

Može se opravdano očekivati ​​da svojstva meda s različitih mjesta trebaju biti drugačija.

Uz funkcionalne medove priroda ulazi u dom svakog od nas te nas štiti u različitom periodu godine. U proljeće i ljeto od alergija, u jesen i zimu od virusa i bakterija, a kada se svemu tome još pridoda trenutna situacija onda je zaštita prirode jedino što nam treba.

Pronađite svoju sigurnost u prirodi svojeg doma, osigurajte si kvalitetne funkcionalne medove uz koje ćete se lako suprostaviti svim nadolazećim nedaćama.

 

FitZona kutak preporuka:

Malvamed - poliflorni funkcionalni med sa sjemenkama crnog kima, cvjetnog praha, cvijetom crnog sljeza i cvijetom divizme. Prodišite punim plućima uz Malvamed funkcionalni med.

Med Četiri lopova - poliflorni funkcionalni med kojem su dodane sjemenke crnog kima, te bilje: herba kadulje, herba matičnjak, herba majčina dušica, herba ružmarin i cvjetni med. Med uz pomoću kojeg i sve legne postaju istine, a život dugovječniji.

Med Nigella - poliflorni funkcionalni med sa sjemenkama crnog kima i ekstraktom ljekovitog bilja. Ova nutritivna “bomba” bogata je fruktozom i glukozom te sadrži široki spektar mikro i makro-nutrijenata i raznih zaštitnih aktivnih sastojaka. Vrijednost crnog kima već je dugo poznata, a u posljednje vrijeme sve više se otkrivaju i brojni drugi benefiti.

Med Pet Tibetanaca - med koji sadrži 5 vrsta sjemenki. Sjemenke vežu na sebe puno masti, višak vode, toksične tvari, teške metale, a zbog veće količine biljnih vlakana su neprobavljive s njima iz organizma se izlučuju van sve nepotrebne tvari.

Med Četiri lopova i Pet tibetanaca svojim zanimljivim imenima privlače mnogobrojne potrošače, a osim blagotvornih učinaka i djelovanja na zdravlje, svakako je dodatni benefit što se u njihovoj pripremi koriste ljekovite biljke našeg podneblja. Također, svakako preporučujemo da pročitate više o legendama po kojima su ovi funkcionalni medovi dobili nazive te nam otkrijete vjerujete li u to! :)

 

Nadamo se da ćete prihvatiti sve benefite funkcionalnih medova i krenuti ih koristiti više nego prije! :)

 

 

Ojačajte imunitet, poboljšajte zdravlje i utječite na vlastitu kvalitetu života uz FitZonu.

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja.

 VEZANI ČLANCI

Duboko udahnite

Duboko udahnite

Jednostavni savjeti i trikovi za postizanje najvažnijeg - zdravlja djeteta

Jednostavni savjeti i trikovi za postizanje najvažnijeg - zdravlja djeteta

Nešto je u zraku…..

Nešto je u zraku…..

Maharishi Ayurveda

Maharishi Ayurveda

Zzz zujanje u ušima: uzroci i lijek

Zzz zujanje u ušima: uzroci i lijek


Vezani proizvodi

Malvamed

67,00 kn

Malvamed

Poliflorni funkcionalni med sa sjemenkama crnog kima.

Pakiranje: 250 g

Med Četiri lopova

67,00 kn

Med Četiri lopova

Funkcionalni med sa ljekovitim biljem.

Pakiranje: 250 g

Med Nigella

67,00 kn

Med Nigella

Nigella – učinkovit med s crnim kimom.

Pakiranje: 250 g

Med Pet Tibetanaca

67,00 kn

Med Pet Tibetanaca

Pet Tibetanaca – 5 vrsta sjemenki u medu

Pakiranje: 250 g