Inicijativa “Glas Poduzetnika”
Objavljeno: 19.03.2021 u 01:00. Kategorija: Vijesti

 

Hrvoje Bujas   19. ožujka 2020. 

 

Prenosimo tekst u cijelosti iz Facebook stranice Udruga Glas poduzetnika - mjere i reforme za Hrvatsku 2.0

Posjetite grupu; (2) Udruga Glas poduzetnika - mjere i reforme za Hrvatsku 2.0 | Oglasi Direkt | Facebook

· 

Dame i gospodo #poduzetnici, pogotovi vi kojima je rapidno pao promet i koji ste prisilno zatvoreni!

Prijatelji, poslovni partneri i svi kojima je jasno da su Vladine mjere u najmanju ruku - nedovoljne i loše!

Da, trebamo pomoci drustvu u borbi protiv daljneg sirenja ove epidemija, #zdravlje je uvijek ispred svega.

No isto tako, kad drzava zatvori poslovanje, ta ista drzava nema pravo traziti naplatu svih poreza i nameta!!!

Ukoliko se svi skupa ne organiziramo i to sto prije i ne dignemo naš glas, nitko to nece napraviti umjesto nas. Nitko, nikad.

Zato i ova Inicijativa i otvaranje ove grupe!

- Inicijativa “Glas Poduzetnika” je inicijativa prvenstveno #Mikro, #Malih i #Srednjih poduzetnika koja zeli poboljsati komunikaciju prvenstveno svih ugrozenih Poduzetnika i Vlade, kao i komunikaciju sa medijima, te ukazati na nuzne i hitne #MJERE kako bismo sutra imali sansu ponovo dignuti poslovanje i pospjesiti ekonomski oporavak.

HGK je naprimjer jedna od onih institucija koja se predstavlja kao nas glasnogovornik, a prvi su predlozili zasigurno #najgore mjere u EU - #ODGODU placanja poreza na dohodak i doprinosa!?! Cak nisu predlozili ukidanje placanja i/ili participaciju drzave u primanjima?!

U momentu kad moramo gledati sto ce biti ne za 2 ili 3 mjeseca, vec za 6 mjeseci i 12 mjeseci, nude nam odgodu placanja, skupljanje jos vise duga, a mi ili imamo umanjene prihode za 70-95% ili ih nemamo uopce!!!

Kakvo dovraga “ciganjenje” za odgodama?

Pogledajte sto rade druge zemlje u EU, npr. Norveska pokriva 100% iznos place, Svicarska 80%, Danska 75%, itd. itd. ( bilo bi odlicno kada bismo mogli imati tablicu sa jedne strane drzave, a sa druge strane mjere koje su poduzete za spas tvrtki.

Moratorij na kredite naravno podrzavamo, ali bez naknada i bez kamata, a jedine prave mjere koje treba napraviti i to odmah su smanjivanje/ukidanje poreza i svih nameta po modelu 3+3 mjeseca:

#Mjere

1) oslobadanje placanja poreza na dohodak i svih doprinosa + participiranje u netto plaći ( ovdje jos nadodajem da prijedlog Vlade od 3250 kn netto, je korektan, no kriteriji su poprilicno nejasni ) - uz jasnu obvezu zadrzavanja radnih mjesta!

2) ukidanje svih parafiskalnih nameta

3) ukidanje svih komunalnih naknada / Gradovi i opcine

4) moratorij na kredite i leasinge 1 godina bez naknade i kamata

5) HEP i Ina i ostale energetske tvrtke u vlasnistvu/suvlasnistvu drzave - drasticno smanjivanje cijena struje, plina i goriva

6) ukidanje placanja svih nameta gradovima i opcinama

7) Jasni i transparentni kriteriji kod odabira korisnika MJERA, kakav pad od 20%, pa mi gospodo imamo tsunami pada - i do 0 kn prihoda!

Itd.

To su mjere za opstanak i radnih mjesta i poslova.

Dame i gospodo iz Vlade, sada postoji samo jedna strana - nemojte nas dijeliti na Privatni i Javni Sektor, SVI moramo preuzeti odgovornost i paziti kakvu drzavu i drustvo ostavljamo sutra, kad ova kriza prodje, a proci se.

Nemojmo ostavljati “spaljenu zemlju” vec solidarno drustvo koje je znalo zastiti svoje građane i svoje tvrtke.

Cuvajte se, i idemo pobjediti i virus i mjere Vlade