Najbolja menadžerica u Hrvatskoj 2019.- Sancta Domenica
Objavljeno: 25.11.2019 u 00:00. Kategorija: Vijesti
Vesna Ramljak iz Sancta Domenice proglašena menadžericom godine
 Miha Pogačnik, vizionar u vodstvu, menadžere savjetovao da u vođenje poduzeća uključe umjetnost.
MBA Croatia Award za poslovnu ženu godine dobila je Sabina Škrtić, članica uprave Energia Naturalis Grupe
 
Zagreb, 22. studenoga 2019. – Vesna Ramljak, vlasnica i direktorica tvrtke Sancta Domenica, najbolja je menadžerica, a Sabina Škrtić, članica uprave Energia Naturalis Grupe, najuspješnija poslovna žena 2019. godine u Hrvatskoj. Objavila je to udruga MBA Croatia na svečanosti MBA Croatia Gala u Zagrebu.
Sancta Domenica jedna je od najbrže rastućih hrvatskih tvrtki s prihodom od gotovo milijardu kuna.
„Ovu godinu tvrtka je iskoristila za velika ulaganja u razvoj maloprodaje i proširenje ponude na kućanske uređaje i niz drugih atraktivnih gadgeta kako bismo dodatno ojačali svoju poziciju na tržištu i iduću godinu dočekali spremniji. Naime, 2020. godine izlazi PlayStation 5 čiji smo distributer za Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu, održat će se Europsko nogometno prvenstvo, a televizija prelazi na novi HD signal. Uz sve to i ovogodišnja ulaganja očekujemo nove pozitivne pomake u poslovanju iduće godine“, kazala je Vesna Ramljak.
Ona i Sabina Škrtić zahvalile su struci na primljenim priznanjima.

„Kada ste posvećeni cilju, puni strasti za ono što radite, imate viziju i promičete izvrsnost, rezultati ne mogu izostati. Drago mi je da su ove godine dvije od pet nagrada udruge MBA Croatia ponijele žene jer u društvu u prvi plan treba staviti najbolje bez obzira na spol. Znanje treba biti pokretač razvoja. Nadam se da ćemo svi zajedno postići da se muškarci i žene utrkuju u istoj traci“, kazala je Sabina Škrtić iza koje je uspješno vođenje niza velikih sustava.

Promicanje raznolikosti, uz izvrsnost, etičnost i odgovornost, jedna je od glavnih vrijednosti udruge MBA Croatia. Aco Momčilović, predsjednik udruge, zbog toga je izrazio zadovoljstvo da čak 40 posto članova udruge trenutačno čine žene. Ta udruga koja okuplja poslovne ljude s diplomom MBA-a te druge lidere, u posljednjih je godinu dana udvostručila članstvo. Njezina je misija, naglasio je Momčilović, nadahnjivati u stvaranju boljeg i naprednog društva.

Kako bi uspješni hrvatski poslovni ljudi i poduzetnici dobili nov pogled na vođenje, predavanje im je održao Miha Pogačnik, violinski virtuoz, veleposlanik kulture Slovenije i stručnjak za razvoj vodstva. Poslovni ga svijet Europe naziva i vizionarom. On zagovara implementaciju umjetnosti u biznis.

„Biznis ima novac, a umjetnost mnogo više. Zato volim reći da umjetnost danas sponzorira biznis. Za uspješno vođenje poduzeća nije dovoljna digitalna transformacija. Nužna je i kulturna transformacija. Umjetnici u stvaranje remek-djela ulaze emocijom i potpuno posvećeni. Oni su egoisti, ali kada zajedno rade, osjećaju i druge te im se prilagođavaju. Tako nastaje remek-djelo. U glazbi nije u fokusu što, nego kako. Kapital nije novac, nego su sposobnosti. Trebamo imati na umu da ispred sebe imamo živi organizam“, kazao je Miha Pogačnik pojašnjavajući što iz umjetnosti menadžeri trebaju implementirati u svoj rad, pogotovo vođenje drugih.

Na MBA Croatia Gali istaknuto je da lideri stalno trebaju nadograđivati svoje znanje. Zato je priznanje za najbolje predavanje članovima udruge ove godine dodijeljeno W. Robertu Kohorstu, veleposlaniku Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj.
MBA Croatia Award za društveni doprinos 2019. godine ide u ruke Ante Vlahovića, predsjednika uprave Adris grupe, a priznanje za povezivanje znanosti i poslovanja dobiva Gordan Lauc, osnivač biotehnološke tvrtke Genos.