NAJBOLJI I NASIGURNIJI DOMOVI ZA STARIJE U HRVATSKOJ IZGLEDAJU OVAKO!
Objavljeno: 13.03.2020 u 01:00. Kategorija: Vijesti
 

Institucionalna skrb odnosi se na brigu o starijim osobama kojima je pruža usluga smještanja u domove socijalne skrbi ili druge pravne osobe. Ta vrsta skrbi o starijim osobama može obuhvatiti usluge prihvata, stanovanja, prehrane, nabave odjeće i obuće, održavanja osobne higijene, brige o zdravlju i njege, čuvanja, radnih aktivnosti, psihosocijalne rehabilitacije, ali i organiziranje slobodnog vremena.

Institucionalna skrb u domovima ili drugim pravnim osobama, kao i izvaninstitucionalna skrb u udomiteljskoj obitelji, obiteljskom domu, zajednici stambenih jedinica ili pak nekom organiziranom stanovanju, zapravo u cjelini predstavljaju uslugu skrbi izvan vlastite obitelji neke osobe.

Osoba koja ima pravo na pružanje institucionalne skrbi, temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb, ima pravo odabrati pružatelje socijalne usluge kao i samu socijalnu uslugu. Uz to, postoji mogućnost sklapanja ugovora o korištenju tih usluga s ustanovom socijalne skrbi, a to se može napraviti bez rješenja Centra za socijalnu sk

Izvaninstitucionalni oblici skrbi žele se unaprijediti i postaviti kao prva opcija, ispred institucionalnih, ali osobe s invaliditetom, mentalnim, tjelesnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjima i to sukladno dobi, vrsti i stupnju takvog oštećenja ipak imaju veću mogućnost korištenja dugotrajnog smještaja.

U 2012. godini, postojala su 204 obiteljska doma i 799 udomiteljskih obitelji u Republici Hrvatskoj koji su pružali i omogućavali izvaninstitucionalni oblik usluge smještaja za starije i nemoćne osobe.

Budući da je primarni cilj stvoriti ugodno i zdravo okruženje za starije osobe i pobrinuti se da ne budu same i zapuštene, sve je veći naglasak na porastu izvaninstitucionalnih oblika skrbi jer se želi pomoći starijim osobama da što duže ostanu u svojim domovima, ali isto tako želi se unaprijediti njihova kvaliteta života te ih se želi potaknuti na aktivno sudjelovanje u društvu.

Starijim je osobama potrebno omogućiti dodatnu zaštitu njihovih prava na svim razinama pošto je opće poznato da je treća dob skupina koja je više podložna nekim negativnim utjecajima okoline, kao i to da su oni ranjiva skupina.

Domove za starije i nemoćne često prati glas da se nedovoljno dobro brinu o ljudima koji su tamo smješteni te da osoblje ne radi svoj posao kako treba. No, iako domove prati takva stigma, mišljenja korisnika koji su smješteni u domove koji pomažu osobama s demencijom posve su drugačija. Budući da se ove ustanove nastoje što bolje prilagoditi potrebama svojih korisnika, oni to često primjećuju te govore kako se tamo osjećaju ugodno i da im zapravo ništa ne fali.

Javite nam se na TREĆA DOB HRVATSKA

Domovi koji osiguravaju cjelovitu sigurnu skrb koja obuhvaća stanovanje, prehranu, održavanje osobne higijene, brigu o zdravlju, njegu, radne aktivnosti i korištenje slobodnog vremena… svakako su posebni:

Caritasov dom „Sv. Ivan Krstitelj“ Ivanec, Dom za starije i nemoćne Severović, Dom za starije i nemoćne ATILIO GAMBOC, Dom za starije i nemoćne Sveti Franjo, Dom za starije i nemoćne VARAŽDIN, Sestre Mace Dom, Caritasova kuća za starije i nemoćne osobe „Sv. Kamilo de Lellis“ te Dom Sveta Helena.

Saznajte što vam sve nude ovi domovi
Ovi domovi pružaju usluge dugotrajnog smještaja. Kapacitet domova seže od 105 kreveta pa sve do 178 kreveta.
Korisnicima se nudi profesionalna zdravstvena i opća njega, kvalitetna socijalna skrb i organizirano provođenje slobodnog vremena, primjerena prehrana sukladna nutricionističkim i zdravstvenim zahtjevima, te cjelokupna potrebna logistika koju ovakve vrsta ustanove zahtjevaju.

Kao specifičnost u radu, u odnosu na druge ustanove ovakvih tipa, valja istaknuti činjenicu da korisnici mogu svakodnevno sudjelovati na Sv. Misi koja se služi u domskoj kapelici Caritasovog doma „Sv. Ivan Krstitelj“ Ivanec kao i mnoge druge aktivnosti i sadržaje koje dom nudi u svojim interesnim grupama: muzikoterapija, kreativna radionica, literarna grupa, društvene igre, mozgalice, snoezelen terapija, filmoteka, molitvene grupe i dr. Ujedno za korisnike se organiziraju tijekom cijele godine razne priredbe KUD-ova, škola, zborova i sl. te odlasci na izlete i hodočašća zatim kreativne radionice, izlete i druženja te razne posebne doživljaje za stanare doma nudi Dom Severović, među najboljim domovima, koji se nalazi usred parka prirode Medvednica i dom za starije i nemoćne Novinščak nudi psihosocijalnu rehabilitaciju, radne aktivnosti, organiziranje slobodnog vremena, pratnju, organizirani prijevoz te savjetodavni rad.

Caritasova kuća za starije i nemoćne osobe „Sv. Kamilo de Lellis“ u svojoj jedinstvenosti ima specifičan stil gradnje, odnosno smještaj korisnika u manjim zasebnim stambenim jedinicama kao humaniji način smještaja u institucijama. Svojom arhitekturom od 9 stambenih jedinica Kuća čini skladno malo naselje sa uređenim okolišem, velikim zelenim površinama obrubljenim cvjetnim gredicama i stazama za šetnju.S korisnicima se provodi individualni rad te se korisnici shodno svojim psiho-fizičkim sposobnostima uključuju u sve segmente života u Kući (rekreativne vježbe, boravak i šetnja na zraku, posjet priredbama i proslavama u Kući, aktivnosti u radnoj terapiji i sl.).

Uz vrlo bogatu ponudu usluga i servisa svi domovi i dalje imaju kapaciteta za primanje novih osoba. Ukoliko niste sigurni u odabir vašeg novog kućnog praga, mi vam sa sigurnošću preporučujemo ova četiri doma. Pogledajte na našem portalu Treća dob, Katalog domova i naći ćete sve detalje koje vas zanimaju. http://domovizastarije.trecadob.com/

Kuća svetog Franje pruža visoku kakvoću stanovanja.U domu nude privremeni i trajni smještaj, te stacionarni smještaj za osobe s potrebom za maksimalnom povećanom medicinskom skrbi. Smještaj je moguć u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. Svaka soba je kvalitetno opremljena, uključuje vlastitu kupaonicu s WC-om, mogućnost primanja satelitskog TV programa, telefon i sl.Dom za starije i nemoćne VARAŽDIN je općenito poznat po posebnoj udomaćenoj skrbi za starije sa dnevnim boravkom koji pruža dodatnu vrijednost. O njemu uvijek pišemo samo najbolje...SESTRE MACE DOM već punih 17 godina pruža usluge smještaja i skrbi starijim osobama, a nalazi se na području grada Zaprešića u mjestu Pojatnom na uzvisini koja dominira mjestom. Dom se sastoji od tri odvojena objekta međusobno povezana zajedničkim parkom/voćnjakom, koji je zapravo produženi dnevni boravak naših korisnika, budući se u njega ne odlazi, već se iz dnevnog boravka u njega ulazi. Dom ne podsjeća na hotelski smještaj, niti na bolničku sterilnost, već osjećaj pripadnosti svome novom domu. Njihovih 38 korisnika i 17 stručnih djelatnika žive u sjedinjenju ljepote prirode i čovjeka u njemu.

Dom Sveta Helena samo je 20km udaljena od Zagreba i sa svojim doista iskustvenim timom pruža vrlo kvalitetan smještaj : jednokrevetne i više krevetne sobe i kompletnu uslugu: njihovim korisnicima je na raspolaganju cjelovita i kompletna usluga od smještaja, njege i higijene, kvalitetne prehrane, prilagođenih aktivnosti i medicinske skrbi.
* skrb o pokretnim polupokretnima i nepokretnim osobama
* skrb o psihičko bolesnim osobama-NA UPIT
* skrb o neurološkim osobama (Alzheimer, Psihoganicum, Ca, CVI)
* mogućnost dnevnog boravka
* pomoć i u vašoj kući
Svoj posao obavljaju humano, profesionalno, savjesno, odgovorno i na dobrobit korisnika. U svom radu uzimaju u obzir načela jednakosti, ljudskih vrijednosti i dostojanstva svih ljudi.

 

Naravno među najboljima Dom za starije i nemoćne ATILIO GAMBOC,i mpresivna prostranost, kvaliteta izgradnje, vrhunska opremljenost uz iskusno osoblje i bogatstvo sadržaja glavne su odlike koje ovaj dom svrstavaju u red vodećih hrvatskih domova za smještaj starijih. Nova i uzbudljiva dimenzija starenja poslovna je filozofija doma koja se ogleda u jedinstvenom pristupu svakom njegovom korisniku…Kako bi se što više olakšao život budućim korisnicima, pozornost je posvećena svakom detalju. Uz usluge smještaja, u domu se nalazi restoran, knjižnica, frizerski salon, polivalentna dvorana za kreativno provođenje vremena te kapelica kako bi korisnici mogli zadovoljavati i svoje duhovne potrebe.

Predlažemo vam najbolje domove u Hrvatskoj i kroz njih možete ostvariti svoj puni dostojanstveni i blagodati potencijal bez imalo uspezanja. Provjereno.

Nemojte zaboraviti nikoga na popisu jer s njima zaista možete imati najljepšu i najbrižniju dugoročnu suradnju domske bezbrižnosti te sigurnost.

 

Javite nam se na TREĆA DOB HRVATSKA