NIŽI PDV, VIŠE CIJENE
Objavljeno: 04.04.2022 u 02:00. Kategorija: Vijesti

 

Dok se PDV za meso, jaja, pa i dječje hrane i drugih proizvoda smanjio, gotovo da nema proizvoda koji je jeftiniji.

Time su se, upozorava RTL, ostvarili strahovi građana nezadovoljnih cijenama.

“Rekli su da su spustili cijene, ja mislim da su digli – jako! Nemam komentara!“, rekla je za RTL stanovnica Zagreba, Dragica Horvatić, a s njom se slaže i njena sugrađanka Barbara Popač.

„Divljaju cijene, to nije normalno više! Još će biti i gore za nas“, rekla je RTL-u Barbara.

Trgovci poskupljenja opravdavaju visokim nabavnim cijenama, a upozoravaju i da bi situacija bila gora bez Vladine intervencije.

„Dječja hrana je negdje oko 4 kune otišla gore, sapun 2 kune, papirnati ručnici oko 4 kune, meso 11 kuna, i jaja – ovisno o razredu u prosjeku su skuplja za jednu kunu“, rekla je za RTL Brankica Lisak, voditeljica poslovnice jednog trgovačkog lanca.

Valentino Kuten, blagajnik u jednoj trgovini također je ustvrdio da poskupljenje nije nikoga zaobišlo.

„Svatko gleda cijenu za 50, i za 10 lipa jer je ljudima bitno sačuvati”“, izjavio je Valentino za RTL.

 

Uz dječju hranu i sapun, poskupio je i toaletni papir, u prosjeku za 8 kuna, a suncokretovo ulje za oko 4 kune. Za 6 kuna više poskupilo je i pet kilograma brašna, a litra mlijeka za kunu više.

Štruca bijelog kruha, ističe RTL trenutno u nekim pekarnicama košta 15 kuna, a očekuje se da bi njena cijena mogla biti i 20 kuna do Uskrsa. Meso, a ponajviše svinjetina, također postaje skuplja.

Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina, objasnio je za RTL kako su unatrag mjesec dana rasle cijene unatoč PDV-u

“Ona (svinjetina) je zadnjih mjesec dana porasla preko 30 posto, papirna konfekcija rasla je preko 50 posto, i najavljen je daljnji rast cijena za 20-ak posto. Brašno će rasti sigurno još 15-ak posto, kruh isto petnaestak posto“, najavio je Evačić.

Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača upozorila je također i na dodatne probleme u utvrđivanju cijena.

„A dodatnu zbrku je unijelo i to što je dio trgovačkih lanaca već kad je Vlada donijela te mjere, pompozno najavljivao da su snizili cijene prije nego je Vlada snizila PDV, tako da sad ljudi uopće ne znaju koja je stara cijena, koja nova i gdje će ih tražiti“, objasnila je Knežević RTL-u.

Nažalost, kupci spas ne mogu pronaći ni na tržnicama.

„Kako bi rekao moj djed: Dijete moje, sve otišlo gore. Ajde ti meni reci bi li ja bila normalna da sam ostala na istim cijenama, da sama sebi skačem u grlo, a moram i ja od nečega živjeti“, komentirala je za RTL-u Anamarija Brkić, prodavačica na zagrebačkoj tržnici.

Da nisu imali izbora potvrdila je i njena kolegica Đurđica Đurinić.

„Evo jutros recimo, paprika babura koja dolazi iz Turske, u Hrvatskoj je još nema. Nabavna cijena joj je 25 kuna plus PDV. Ja prodajem za 35!“, otkrila je Đurđica RTL-u.

Kako se najavljuju daljnji porasti cijena, građanima ostaje nada da će trenutne cijene, već poprilično skupe preživjeti do Uskrsa, za što bezbolnije blagdane.

Izvor: TRECADOBHRVATSKA