Otvoreno pismo prosvjetnim radnicima povodom dopune uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021
Objavljeno: 16.11.2021 u 01:00. Kategorija: Vijesti

Poštovani prijatelji, ovo pismo smo poslali svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Ako želite slobodno pošaljite osobno isto svojim učiteljima, profesorima i osoblju škola s kojima ste u kontaktu, ako smatrate da će biti od koristi.


"Poštovani/a, ravnatelji/ce, profesori/ce, učitelji/ce, stručni/e suradnici/e, svi prosvjetni radnici,

 

prije svega, najljepše se zahvaljujemo za napore koje ste uložili i podnijeli tijekom zahtjevne protekle i tekuće školske godine pri organizaciji i izvedbi nastave u nesvakidašnjim uvjetima rada. Cijenimo Vaš trud i sveukupnu podršku našoj djeci i želimo da im i dalje ostanete uzor u izgradnji vrijednosti koje krase naše demokratsko društvo.

 

Pozivamo Vas na suradnju u duhu dobrobiti djeteta i načela najboljeg interesa djeteta, a povodom dopune uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022. od dana 05.11.2021. godine za čiji sadržaj, potaknuti znanstvenim, stručnim i praktičnim spoznajama, izražavamo ozbiljnu zabrinutost kao roditelji čija je temeljna briga najbolji interes naše djece.

 

 

Obzirom na svetu dužnost odgoja i obrazovanja  koju dijelite s nama roditeljima te odgovornost koju imate prema svojim zaposlenicima, posebno sveukupnom društvu, a u svrhu zaštite interesa djece te prevencije mogućih konfliktnih situacija i sudskih postupaka prema odgovornim osobama (ravnateljima), apeliramo da pri odluci o organizaciji i provedbi nastave u svojoj ustanovi uzmete u obzir sve navedeno u dopisu u privitku i postupite prema vlastitoj savjesti radi sveobuhvatnosti zaštite zdravlja učenika i zaposlenika te u skladu s Ustavom RH, međunarodnim ugovorima koji čine dio unutarnjeg pravnog poretka RH i po pravnoj snazi su iznad zakona, Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Statutu škole i dr. pozitivnim propisima kojima se štite i promiču prava djece po principu najboljeg interesa djeteta gdje je dobrobit djeteta najvažnija, te poštujući Obiteljski zakon. „U Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom. Svatko je dužan držati se Ustava i zakona i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.“ Najljepše se zahvaljujemo svim hrabrima prosvjetnim radnicima koji su po svojoj savjesti zastupali, štitili i promicali prava djece i vjerujemo da će i ostali slijediti njihov primjer.

 

PRILOG : Otvoreno pismo prosvjetnim radnicima povodom dopune uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021-2022 

 

Srdačno

 

dr.sc. Alma Demirović, dr. med.

Predsjednica Hrvatske udruge roditelja aktivista

Vrbani 17, Zagreb
 

PRILOG 1 - Znanstveni dokazi o nedjelotvornosti maski za lice
PRILOG 2 - Znanstveni dokazi o štetnosti dezificijensa  "