POTPIŠITE PETICIJU PROTIV 5G / Pomozite Splićanima kao što ste Hvaru, Biogradu na moru...
Objavljeno: 23.10.2020 u 10:22. Kategorija: Vijesti

 

Potpišite ovu peticiju koju ćemo predočiti gradskim vijećnicima Grada Splita i Gradonačelniku kako bi donijeli Odluku o moratoriju na uvođenje 5G tehnologije u Splitu (kao što je to napravio Grad Hvar i Grad Biograd na Moru).

 

Grad Split svrstan je među 13 gradova i 1 otok (Hvar) za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže

 na adresi  Kralja Zvonimira 14 (Koteksov neboder). Danas na Koteksovom neboderu, sutra pored prozora spavaćih soba naše djece po cijelome gradu.

Slovenija (u ožujku 2020.) i Švicarska su prve zemlje u svijetu koje su na nacionalnoj razini zaustavile implementaciju 5G tehnologije dok se ne dokažu neštetni učinci na ljudsko zdravlje te biljni i životinjski svijet.

 

 

520 gradova u Italiji i grad i regija Bruxelles početkom 2019. zaustavili su uvođenje 5G tehnologije: “Građani Bruxelles-a i okolice neće biti pokusni kunići čije će se zdravlje prodavati za profit teleoperatera” – izjavila je Céline Fremault, ministrica odgovorna za kvalitetu života, okoliš i energetiku.

Znate li da Hrvatska ima čak 890 PUTA više dopuštene razine zračenja od Beča i Pariza, 370 PUTA više od Bruxellesa i čak 890 000 (tisuća) PUTA više od austrijskog Salzburga: 10 µW/m2 u Salzburgu, dok je na javnim površinama hrvatskih gradova 8,9W/m2. 

2016.godine 252 znanstvenika iz 43 zemlje svijeta, koji se bave temom elektromagnetskog zračenje, uputilo je apel UN-u i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tražeći strože standarde zaštite te upozorilo da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi dok se ne istraže njezini učinci po ljudsko zdravlje, biljni i životinjski svijet. Između ostalog stoji: "Dokazi da je radio frekvencijsko zračenje (RF) štetno za život već su nepobitni. Akumulirani klinički dokazi oboljelih ljudi, eksperimentalni dokazi o oštećenju DNA stanica i organskih sustava raznih biljaka i životinja, te epidemiološki dokazi da su glavne bolesti moderne civilizacije - rak, srčane bolesti i dijabetes u velikoj mjeri uzrokovani elektromagnetnim onečišćenjem, čine dokumentacijsku bazu sa znatno više od 10.000 stručno recenziranih znanstvenih radova.
Ako se planovi telekomunikacijske industrije za 5G ostvare, nitko, niti jedna životinja, ptica, kukac ni biljka na Zemlji, neće moći izbjeći izloženost, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, na razinama RF zračenja, desetina do stotina puta većih od danas postojećih, bez ikakve mogućnosti bijega, bilo kamo na planeti. Ovi 5G planovi prijete izazivanjem ozbiljnih, nepopravljivih utjecaja na ljude te trajnim oštećenjem svih ekosustava Zemlje."

http://huzez.hr/assets/Uploads/Stop-5GA-Croatian-language.pdf

S druge strane, ne postoje istraživanja koja dokazuju da je 5G tehnologija sigurna za zdravlje. Čak štoviše, Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je elektromagnetno zračenje u kategoiju 2B kao mogući karcinogen koji se od većine drugih agensa na listi razlikuje po tome što će ga biti nemoguće prestati koristiti (bazne stanice su non-stop uključene), te time smanjiti rizik od negativnih učinaka na zdravlje.

Rasprave o 5G tehnologiji u našim se medijima uglavnom svode na sponzorirane članke korporativnog sektora, izjave profesora s tehničkih fakulteta, IT stručnjaka ili inženjera iz HAKOM-a.

Stvara se kriva percepcija da je 5G jedini način da bismo mogli realizirati usluge kao e- zdravstvo, e- obrazovanje, e- kupnja.... ali važno je napomenuti da softverske kompanije ne ovise o 5G tehnologiji u svom razvoju, već o brzini povezljivosti koju može ponuditi čistija, brža i pouzdanija (stabilnija), ali operaterima skuplja optička mreža.

Potpišite ovu peticiju koju ćemo predočiti gradskim vijećnicima Grada Splita i Gradonačelniku kako bi donijeli Odluku o moratoriju na uvođenje 5G tehnologije u Splitu (kao što su je to napravio Grad Hvar i Grad Biograd na Moru) dok se neovisnim i nepristranim studijama ne dokaže neštetnost za zdravlje ljudi i okoliša.

https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/hvar-prvi-u-hrvatskoj-izglasao-zabranu-uvodenja-5g-mreze-1024850

https://www.zadarskilist.hr/clanci/10082020/2-elektronicka-sjednica-grad-biograd-zabranio-uvodenje-5g-tehnologije-dok-se-ne

VAŽNO: Prilikom potpisa peticije provjerite da ste upisali važeću e-mail adresu te da sandučić nije popunjen jer u protivnom se potpis neće brojati kao važeći!

 

Molimo sve koji su potpisali da se priključe grupi na Facebooku "Split za moratorij na uvođenje 5G tehnologije" ili "Građani Splita za moratorij na uvođenje 5G tehnologije".

 

PETICIJU PREUZMITE ovdje

 

Tekst napisala gđa. 

Silvana Ramljak Džinkić prof., dott.ssa mag.,

voditeljica projekta “Građani Splita za moratorij na uvođenje 5G tehnologije”

 

 

Popis dionika koji će prisustvovati sastanku sa splitskim gradonačelnikom Oparom :

 

1. Silvana Ramljak Džinkić, prof., dott.ssa mag., voditeljica inicijative "Građani Splita za moratorij na uvođenje 5G tehnologije"
2. Zdravko Anđel, dipl.iur., predsjednik Hrvatske udruge za zaštitu od elektromagnetnog zračenja (HUZEZ)
3. Mr. sc. Ankica Kosovec-Krželj, dipl.ing.el., članica Upravnog odbora HUZEZ-a
4. Josipa Jurčev-Sudac, mag. med.biochem., članica HUZEZ-a 
5. Ivan Vilibor Sinčić, član EP Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane (ENVI)

 

NACIONALNI MEDIJ DIREKT MEDIJSKI POKROVITELJ 

Zahvaljujemo se tajnici splitskog gradonačelnika gđi. Nadi Lovrinović na susretljivosti.

Tekst; Urednica Mirela Buzov