Probiotici - jesu li potrebni i starijoj populaciji?
Objavljeno: 04.03.2020 u 01:00. Kategorija: Vijesti

Probiotici - dobre bakterije koje pomažu u zaštiti organizma. Pronađite više o njima, gdje se nalaze i zašto su važni i potrebni starijoj populaciji.

Probiotici - pojam koji se već dulje koristi i čiji utjecaj na organizam nam je poznat ili pojam za koji smo tek nedavno čuli i još upoznajemo njegove pozitivne učinke?

Možda još otkrivamo sve probiotičke prednosti i njihovu važnost, ali znamo da su svakako potrebni našem organizmu.

Otkrijmo skupa značenje pojma probiotik, naučimo njegovu svrhu i uvjerimo se u njegov učinak.

 

Što su probiotici i gdje se nalaze?

Probiotici, tzv. dobre bakterije ili gljivice u crijevima prerađuju hranu te suzbijaju štetne bakterije i viruse. Pojam dolazi od grčkih riječi “pro” i “bios” čije značenje je “za život” i odmah je jasno da su važni i korisni za ljudsko zdravlje.

Korisni su za ljudski organizam, povoljno utječu na probavu, naročito prilikom korištenja antibiotika koji oštećuju crijevnu mikrofloru, pomažu i kod probavnih problema, problema s crijevima, podižu imunitet i povoljno djeluju na zaštitu organizma.

Ravnoteža crijevne mikroflore nužna je za zdravlje i vitalnost i govori o tome koliko je potreban unos probiotika. Današnji način života, nepravilna prehrana, stres, uzimanje više lijekova nego što je potrebno, konzumacija alkohola i pušenje negativno utječu na organizam te narušavaju njegovu ravnotežu i tu “uskaču” probiotici.

Probiotici su dostupniji nego što to mislimo i imamo ih priliku konzumirati svakodnevno, a da toga možda nismo ni svjesni. Njih pronalazimo u prehrani, u dodacima prehrani i u dodacima hrani poput fermentiranih mliječnih proizvoda.

 

U kojim poznatima dodacima hrani su dostupni probiotici:

  • Jogurt - najpoznatiji izvor probiotika
  • Kiseli kupus - za ublažavanje gastrointestinalnih problema
  • Kefir - jedinstveni sojevi probiotičkih bakterija
  • Kruh s kiselim tijestom - probiotik koji olakšava probavu
  • Acidofilno mlijeko - fermentirano s bakterijama

                                                                   

Zašto su probiotici važni i toliko potrebni starijoj populaciji?

Često se zapitamo zašto su probiotici toliko potrebni starijim ljudima? Zašto se stalno naglašava važnost za njih?

Starija populacija stanovništva općenito pripada u rizičnu skupinu, baš poput djece. Oni su najizloženiji raznim bolestima i problemima sa zdravljem.

S godinama dolaze brojne zdravstvene poteškoće na koje je u određenoj mjeri moguće utjecati načinom i kvalitetom življenja.

Zdrava prehrana, više kretanja te unos dovoljnog broja kvalitetnih i organizmu potrebnih proizvoda olakšavaju im borbu sa zdravstvenim problemima.

Upravo zbog toga, probiotici i njihova namjena izuzetno je važna za starije osobe. Unos kroz redovitu prehranu i dodatke prehrani te na taj način jačanje imuniteta i sprječavanje bolesti nešto je čemu trebaju težiti starije osobe kako bi si ovaj period života učinile što ljepšim. 

 

Kako odabrati pravi probiotik?

Prvo upoznajmo što probiotik mora zadovoljiti da bi bio probiotik te koji sojevi i gljivice probiotika su najznačajnije.

Probiotici su definirani kao živi mikroorganizmi koji, ukoliko ih uzimamo u dovoljnoj količini, pozitivno utječu na naše zdravlje. Prema zakonskim regulativama svi probiotički proizvodi (koji se tako klasificiraju) moraju se pratiti i redovito provjeravati.

Kako bi takav proizvod bio učinkovit on mora sadržavati bakterije koje mogu preživjeti u crijevima te moraju biti provedena odgovarajuća znanstvena ispitivanja i potvrđeni pozitivni učinci na ljudsko zdravlje.

 

Kako bi bakterija imala probiotski učinak ona mora biti:

  • jasno identificirana,
  • sigurna za uzimanje,
  • prianjati uz sluznicu probavne cijevi te
  • preživjeti u želučanoj kiselini i žuči dvanaesnika.

 

Najpoznatiji i najispitivaniji je sigurno probiotički soj Lactobacillus rhamnosus GG te probiotička gljivica Saccharomyces boulardii.

Preporuke kada je dobro koristiti probiotik kako bi se iskoristile sve probiotičke posebnosti:

  • kod liječenja akutnih proljeva,
  • probavnih smetnji uzrokovanih uzimanjem antibiotika,
  • kod liječenja i sprječavanja atopijskog dermatitisa,
  • tijekom jačanja imunološkog sustava,
  • kod vaginalnih tegoba,
  • razdražljivih crijeva,
  • prisutnosti alergija
  • i brojnih drugih stanja...

Naročito se kod ovakvih simptoma i bolesti unos probiotika preporučuje djeci i starijim osobama, te osobama sa oslabljenim imunološkim sustavom.

 

U kojim slučajevima uzimati probiotike?

Preporuča se uzimanje prehrane bogate probioticima za koju se još kaže da je tzv. funkcionalna hrana, odnosno hrana koja pridonosi zdravlju (jogurti, kefir, ostali fermentirani mliječni proizvodi).

Uzimanje probiotika treba biti svakodnevno, ali u normalnim količinama, umjereno i redovito jer na taj način ćemo sigurno, ali postepeno pozitivno utjecati na svoj organizam i osnažiti svoj imunitet.

Probiotici se smatraju sigurnim proizvodima s malim brojem kontradikcija.

Napomena: tijekom uzimanja antibiotika (ukoliko antibiotik pijete iz zdravstvenih razloga) preporuka je da se probiotik uzme dva sata nakon uzimanja antibiotika kako bi njegov učinak bio djelotvoran i pomogao u zaštiti organizma.

                                                                                                     

Zaključak svega je da probiotici pomažu održati dobro zdravlje imunološkog i probavnog sustava, a to je izuzetno bitno za djecu i starije osobe. Posvetite više vremena sebi, svojem zdravlju i otkrivanju uzročnika svojih problema.

 

Pogledajte i sve FitZona probiotike koji će osnažiti vaš imunitet i zaštiti organizam.

Uzimanje probiotika neka postane navika baš poput ostanka u FitZoni.