Radnici u Hrvatskoj imaju niže plaće nego prije 10 godina
Objavljeno: 05.02.2020 u 01:00. Kategorija: Vijesti

Europska konfederacija sindikata (ETUC) objavila je podatke European Trade Union Instituta iz kojih je vidljivo u koliko su lošem položaju radnici u Hrvatskoj.

Naime, Hrvatska je među 6 država Europske Unije s plaćama prosječno nižim nego prije 10 godina. Nove brojke ETUI-a pokazuju da su prosječne plaće u Hrvatskoj, Grčkoj, Italiji, Portugalu, Cipru i Španjolskoj niže u 2019. nego u 2010. godini

Točnije, prosječne plaće prilagođene inflaciji (uključujući doprinose za socijalno osiguranje i naknade) smanjile su se u razdoblju od 2010. do 2019. godine za 15% u Grčkoj, 7% na Cipru, 5% u Hrvatskoj, 4% u Španjolskoj, 4% u Portugalu i za 2% u Italiji.

Podaci također pokazuju  kako su u Finskoj (0,1%), Belgij (1,5%) i Nizozemskoj (1,5%) prosječne plaće praktično zamrznute, s minimalnim povećanjem tijekom posljednjeg desetljeća.

Zamjenica glavnog tajnika ETUC-a Eshter Lynch naglasila je: “Radnici u šest zemalja su u lošijem položaju nego prije 10 godina. Čelnici EU-a vole razgovarati o takozvanom oporavku, ali za milijune radnih ljudi u mnogim zemljama EU-a kriza nije gotova. EU mora učiniti mnogo više na promicanju povećanja plaća i minimalnih plaća te u podupiranju jačih kolektivnih pregovora u gotovo svim zemljama članicama EU.”

Izvor:snh.hr