Slatki pelin u ulju crnog kima
Objavljeno: 26.01.2021 u 01:00. Kategorija: Vijesti

Macerat 14 Matičnjak - Ivo Bačlija

 

 

Pomaže pri tegobama

 

Slatki pelin pokazuje svoju antivirusnu aktivnost!

Dobrodošle odlične vijesti! Radujemo se još jednoj antivirusnoj aktivnosti koja je otkrivena u sastojcima slatkog pelina. 

Znanstvenici su potvrdili povezanost antivirusne efikasnosti s artemisininom, sadržajem potpunih flavonoida te suhom masom lišća slatkog pelina.

Ovo je još jedan dokaz kako si sami možemo pomoći u vrijeme pandemije i vrijeme je da to učnimo - za sebe! 

 

 

Macerat 14

Uljni macerat slatkog pelina (Artemisia annua), u 100% hladno prešanom ulju crnog kima (Nigella sativa). Suha tvar predstavlja 20% volumnog udjela macerata, 1:5 volumnih udjela.

 

Svaka znanost neprestano se razvija pa tako i znanost o poznavanju i djelovanju ljekovitog bilja. Istraživanja učinkovitosti bilja i klinička ispitivanja svakodnevno nam šire obzore te je na nama da ljekovito bilje iskoristimo na najbolji i najprirodniji mogući način. Ljekovito bilje možemo koristiti na mnoge načine. Možemo ga preliti vrućom vodom ili ga u njoj prokuhati i tako dobiti dekokt, infuz ili jednostavno rečeno čaj. Isto to bilje možemo potopiti u alkohol i dobiti tinkturu. Treći način ekstrahiranja aktivnih ljekovitih principa „duše“ same biljke je izrada uljnih macerata. Dobivaju se tako da se ljekovito bilje potapa u hladno prešano ulje i pritom biljke, tijekom  četrdesetak dana, otpuštaju svoje ljekovite tvari u ulje. Kako mi za macerate koristimo hladno prešana ulja koja sadrže esencijalne masne kiseline pa i eterično ulje poput timokinona i shodno  tome sama po sebi imaju određenu funkciju, u slučaju macerata javlja se određena sinergija koja zbraja ljekovita svojstva samog bilja, ali i ulja u kojem je to bilje macerirano.

Svojstva Matičnjak macerata potječu od kombiniranog djelovanja više sastavnica koje su odabrane na temelju višegodišnjeg iskustva u izradi ljekovitih biljnih pripravaka. Prilikom izrade naših macerata usvajamo princip u kojemu je cjelina važnija od sastavnih dijelova.

 

UPUTE ZA UPOTREBU:

Uzimati do tri čajne žličice dnevno prije obroka; primjena najdulje dva tjedna u kontinuitetu.

Napomene: Čuvati od dohvata male djece. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani i zdravom načinu života.

Upozorenja: Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Ne preporučuje se uzimanje duže od četiri mjeseca u kontinuitetu. Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Način čuvanja: Čuvati na tamnom i hladnom mjestu do 20°C.