Što je kiropraktika?- Dr. Saša Piljek / TAO, Ilica 146, Zagreb
Objavljeno: 24.02.2020 u 00:00. Kategorija: Vijesti

 

Modernu kiropraktiku osnovao je Daniel David Palmer, trgovac živežnim namirnicama, koji je izveo prvi kiropraktički zahvat godine 1895. Ali počeci kiropraktike sežu u daleko dalju prošlost, prije mnogo stoljeća duboko ukorijenjeni u Aziji i Grčkoj. Termin „kiropraktika“ dolazi iz grčke riječi „hir“ što znači ruka i „prásein“ činiti = činiti nešto rukama, a potječe iz godine 1898. godine kada je Palmer osnovao Palmer College of Chiropractic u Davenportu u Iowi.

Kiropraktika je sustav dijagnoza i terapija koje se temelje na načelu da živčani sustav koordinira sve tjelesne funkcije,a da bolest proizlazi iz pomanjkanja normalne živčane funkcije. Kiropraktika koristi manipulaciju i podešavanje tjelesnih struktura, kao što su kičmeni stup, drugi zglobovi i mekana tkiva, tako da se može olakšati pritisak na živce koji dolazi od leđne moždine zbog dislokacije kralježaka, što uglavnom ima pozitivni učinak na cijelo tijelo. Terapeuti vjeruju da loša koordinacija i živčani pritisak može stvarati probleme ne samo lokalno, nego i na udaljenim mjestima. Kiropraktički tretman čini se da je učinkovit za grčeve leđnih i vratnih mišića, tenzione glavobolje i neke vrste bolova u nogama.

Osim toga, kiropraktika može dati izvrsne rezultate za sljedeće tegobe:
- bol u križima
- bolest kretanja
- degeneracija kičme
- umor
- vrtoglavice
- problemi s tlakom
- povrede vrata
- ishijalgije
- bolne i neredovite menstruacije

Ne rade svi kiropraktičari na jednak način. Međunarodna kiropraktička organizacija smatra da se pacijenti trebaju liječiti samo manipulacijom kičme, dok Američka kiropraktička organizacija zagovara multidisciplinarni pristup koji kombinira podešavanje kičme s drugim načinima fizikalne terapije, psihološkog savjetovanja, vježbanja te savjetovanja o zdravlju i zdravom stilu života.

 

KONTAKT

Obrt ¨TAO¨ za kiropraktiku i integrativnu medicinu

Vl. Saša Piljek, Ilica 146, 10 000 Zagreb

Telefon; +385 1 62 64 835

E-mail; valerija.tao@gmail.com