Svjetski dan zdravlja 7.4.
Objavljeno: 06.04.2022 u 08:55. Kategorija: Vijesti

 

Kao i svake godine, danas, 7. travnja, obilježavamo Svjetski dan zdravlja. Svjetska zdravstvena organizacija od 1950. godine obilježava Svjetski dan zdravlja kao dan podizanja svijesti o određenoj zdravstvenoj temi koja je u tom trenutku obilježena kao prioritetna i zahtijeva pojačane napore.

Tijekom posljednjih 50 godina pažnja je usmjerena na važne zdravstvene probleme kao što su mentalno zdravlje, majčinstvo,  briga o djeci i klimatske promjene, a obilježavanje ovog dana uključuje različite aktivnosti kojima se usmjerava pažnja na najvažnije aspekte zdravlja na globalnoj razini.

S ciljem iskorjenjivanja nejednakosti u zdravstvu, SZO ovogodišnji Svjetski dan zdravlja obilježava pod sloganom ”gradimo pravedniji i zdraviji svijet”. Pokretanjem globalne kampanje, ovaj slogan utjelovljuje jedno od temeljnih načela Ustava SZO koje glasi: Uživanje najvišeg mogućeg zdravstvenog standarda jedno je od temeljnih prava svakog čovjeka bez obzira na rasu, vjeru, politička uvjerenja, ekonomsko ili socijalno stanje.

 

Oglasno mjesto Direkta

Neravnopravnost je i dalje vrlo zastupljena na globalnoj razini. Zbog različitih faktora na pojedinim geografskim područjima postizanje punog zdravstvenog potencijala je otežano, dok druga područja konstantno napreduju. Te se nejednakosti mogu spriječiti strategijama koje usmjeravaju pažnju na poboljšanje situacije u slučaju zdravstvene neravnopravnosti, s posebnim naglaskom na najugroženije i marginalizirane skupine.

Pandemija COVID-19 teško je pogodila sve zemlje, a njezin se utjecaj najviše osjetio na zajednicama koje su ranjive, izloženije bolesti i s otežanim pristupom kvalitetnim zdravstvenim uslugama. U takvim se zajednicama očekuju slabiji rezultati u suzbijanju širenja bolesti COVID-19, stoga Svjetska zdravstvena organizacija poziva sve čelnike država da bolju budućnost osiguraju kvalitetnijim uvjetima za život i rad s posebnim naglaskom na iskorjenjivanje nejednakosti u zdravstvu i osiguranju kvalitetnih zdravstvenih usluga za svakog pojedinca.

Izvor: Svjetski dan zdravlja | Hrvatski zavod za javno zdravstvo (hzjz.hr)