Top trojku napadaju craft pivovare
Objavljeno: 09.08.2016 u 20:30. Kategorija: Vijesti

Lideri Zagrebačka, Heineken i Carlsberg. U vrh ušlo i Prvo hrvatsko pivo 1664 iz Zagreba udvostručivši prihode.

Proizvodnja piva u Hrvatskoj nastavlja s pozitivnim trendovima:prema podacima Financijske agencije (Fina) temeljem godišnjih financijskih izviješća za 2015. broj proizvođača povećan je u odnosu na prethodnu godinu sa 32 na 39, a njihov ukupan prihod iznosio je 2,4 milijarde kuna, što je porast od gotovo 8 posto na godišnjoj razini. Povećanje proizvođači piva bilježe i u izvoznim poslovima: lani su izvezli roba u vrijednosti gotovo 304 milijuna kuna, što je 12 posto više nego godinu ranije. 

Uprskali s Agrolagunom 
Ukupno gledajući, Fina bilježi da su proizvođači piva lani iskazali pozitivan konsolidiran financijski rezultat (324 milijuna kuna), uz povećanje ukupne neto dobiti za 5,5 posto (344 milijuna kuna). Zanimljivo je i da je veći broj godinu završio s gubitkom, njih 23, no ukupan gubitak je na razini ispod 20 milijuna kuna.  Ohrabrujuće brojke, međutim, valja uzeti s rezervom jer je među proizvođače piva ubrojena ovaj put i porečka Agrolaguna, koja ne proizvodi pivo. No, Agrolaguna je s visokim ukupnim prihodima od gotovo 111 milijuna kuna, ostvarenim proizvodnjom vina, maslinovog ulja i sira, ušla na listu pet najvećih proizvođača piva.

U Agrolaguni ne skrivaju začuđenost tim pozicioniranjem među pivarima, dok su na naš upit u Fini obrazložili kako je Agrolaguna u godišnjem financijskom izviješću za 2015. iskazala kao pretežitu djelatnost proizvodnju piva, dok je prethodnih godina iskazivala pretežitom djelatnosti proizvodnju vina od grožđa. Izdvoji li se Agrolaguna, statistika proizvodnje piva idalje ostaje bolja nego prethodne godine. Vodeći proizvođač piva idalje je Zagrebačka pivovara, čiji su prihodi lani dosegnuli 994 milijuna kuna, više od 40 posto svih prihoda u toj proizvodnji. Ta je pivovara lider i po broju zaposlenih, koji je lani povećan na 540, a njihove neto plaće su u prosjeku 12.198 kuna.

 

Zagrebačka pivovara godinama ostvaruje rast izvoza, koji je lani donio gotovo 113 milijuna kuna prihoda. Na drugom se mjestu zadržala tvornica piva Heineken Hrvatska iz Karlovca, s ostvarenih 683 milijuna kuna prihoda, što je blago smanjenje u odnosu na ranije godine. Heineken je godinu zaključio s neto dobiti od 98 milijuna kuna, a 331 zaposlenik u prosjeku je primao plaću od 11.225 kuna. Trećeplasirani proizvođač piva je koprivnički Carlsberg Croatia, koji je uprihodio 332 milijuna kuna i godinu zaključio s gubitkom od gotovo pet milijuna kuna. Plaće 307 Carlsbergovih zaposlenika u prosjeku su bile 6982 kune. 

U modi mali 
U sam vrh liste domaćih proizvođača piva ušlo je je i Prvo  hrvatsko pivo 1664 iz Zagreba, čiji su se prihodi lani udvostručili i dosegnuli 87,5 milijuna kuna.  Rastu pivarske proizvodnje pridonosi i jačanje tzv. craft pivovara.  Zanimljivo je iz podataka Fine da se ukupno gledajući  proizvodnjom piva najviše bave tvrtke u Zagrebu, gdje ih je aktivno lani bilo 11. Drugi po broju proizvođača su Istrijani.

U Istarskoj je županiji, izuzme li se iz Fininih podataka porečka Agrolaguna, ukupno sedam proizvođača piva, dok je trećerangirana Splitsko-dalmatinska županija, u kojoj je u toj branši lani bilo pet proizvođača. Iako se porast prodaje piva u Hrvatskoj posebno bilježi u ljetnim mjesecima, zanimljivo je da osim spomenutih županija, proizvodnja u ostalim turističkim područjima nije izražena. U Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji imaju tek po jednog proizvođača piva, dok u Dubrovačko-neretvanskoj i Primorsko-goranskoj županiji nemaju nijednog aktivnog pivara, piše