Bijesni ste i mrzovoljni! Možda je problem u jetri?
Objavljeno: 10.06.2020 u 08:29. Kategorija: Vijesti

 

U znaku zdrave jetre i kože, dobre volje i dugovječnosti

 

Bijesan i mrzovoljan čovjek nikome nije drag, no kada saznate da se od davnina izvor tih pogubnih osjećaja krije upravo u jetri, možda ćete na to drugačije reagirati.

 

 

Mudri poznavatelji prirode i njezinog blaga već preko 2000 godina znaju da i tome ima lijeka, a on se nalazi u biljci s desetak imena, čudnovatih i podosta oprečnih. Riječ je o sikavici ili gujinoj travi ili trnu sv. Marije ili bijelom stričku ili gospinom trnu ili… Kako god je zvali, jetra je voli, voli je i koža, zaslužna je za dobru volju i ugodno raspoloženje, zaslužna je zapravo za dobrobit baš svake stanice u našem organizmu.

Osobito u nježnom, blagom ulju dobivenom mehaničkom preradom sjemenki u kontroliranim uvjetima na niskim temperaturama. Ulje sikavice je ne-alergijsko a odlikuje se mnogim koristima za zdravlje organizma i kod unutarnje i vanjske primjene. Koristi se u prehrani (izvanredno je ukusno salatno ulje), u proizvodnji funkcionalne hrane, kao dodatak prehrani, u kozmetici, kao dodatak prehrani domaćih životinja i kućnih ljubimaca.

 

 

Kada se koristi u prehrani (salate, umaci, dodatak varivu ili žitaricama i sl.), ulje sikavice je odličan izvor linolne kiseline koja je ključna za daljnju biosintezu biološki aktivnih tvari kao što su prostagladin, prostaciklini, tromboksanes itd. – ukratko svih tvari koji su temelj reguliranja metabolizma. Pored toga linolna je kiselina izravno ugrađena u stanične opne u organizmu i na taj je način jedna od temeljnih gradivnih tvari u tijelu. Linolna kiselina je dio mnogih aktivnih struktura (npr. liposoma) ključnih za metabolizam masti. Ona je i jak antioksidans, što znači da stvara zaštitu u organizmu protiv negativnih utjecaja slobodnih radikala i ostalih agresivnih elemenata koji mogu oštetiti stanice i uzrokovati ubrzano starenje i ozbiljne bolesti.

Redovitim i pravilnim uzimanjem linolne kiseline u hrani (ulje sikavice) možemo značajno poboljšati funkciju jetre (djelotvorno je i kod najtežih oboljenja jetra), regulirati  metabolizam masti, olakšati probleme vezane uz dijabetes, no najvažnije od svega – naš će izvor mrzovolje i bijesa zauvijek presušiti, a dobra volja i raspoloženje učinit će nam život ugodnijim.

 

Je li dobro zdravlje izvor dobrog raspoloženja ili obrnuto?

Nije posve sigurno, a tumačimo to već kako kome odgovara. No, jedno je sigurno – koža nas odaje, bilo da je riječ o zdravlju ili o raspoloženju. Ovaj naš najveći organ često nepravedno zanemarujemo, a u pravilu zaboravljamo da ga trebamo “hraniti” (zapravo, koža je organ preko kojega i doslovce možemo hraniti organizam). Ulje sikavice jedno je od onih rijetkih koje kožu obožava, na njoj klizi nevjerojatno precizno, ne zaobilazeći niti komadić. Odlikuje se izvrsnom mazivošću budući da pripada grupi visoko polaritetnih ulja (kao ulje avokada, npr.), a ta osobina govori o još jednom izuzetnom svojstvu da je nositelj biološki aktivnih tvari i ima velike prednosti u odnosu na parafinska ulja. Bogato je fitosterolima koji osiguravaju koži svježinu i vlažnost i imaju tzv. antiaging efekt. Ulje sikavice bogat je izvor vitamina E (tzv. vitamin mladosti), a sadrži i posebnu vrstu flavonoida koji doprinose antioksidativnom potencijalu ulja. Ulje sikavice štiti kožu podržavajući njezino obnavljanje. Osobito je blagotvorno za osjetljivu kožu (pa i najosjetljiviju kožu novorođenčadi i beba) sklonu iritiranju, odlično je u tretmanu atipičnih ekcema, psorijaze i kožnih oboljenja koja su posljedica dijabetesa.

Preporučena dnevna doza je 10g (jedna jušna žličica) – najbolje kao salatno ulje, dodatak obrocima, izvrsno za pripremanje umaka, majoneza i dr.

 

Granulat sikavice – Silimarin u svom izvornom obliku

Osim ulja, često se sikavica koristi i za pripremanje čaja. Problem kod ovakve pripreme ploda sikavice je temperatura. Granulat sikavice je potpuno prirodan proizvod od sjemenki (ploda) sikavice iz kontroliranog ekološkog uzgoja. Proizvod je dobiven mehaničkim postupkom, bez dodataka konzervansa, boja i drugih aditiva, ne sadrži alergene. Njegova moć sadržana je u cjelovitom silimarin kompleksu u sirovom nekristaliziranom obliku. Silimarin je čak 10 puta jači antioksidant od vitamina E. Osim što stanice organizma štiti od oksidativnog šoka, silimarin za 35% povećava razinu još jednog značajnog antioksidanta –  glutationa, odgovornog za čišćenje jetre od otrova i omogućava jetri da čisti krv.

Granulat sikavice je i prirodni izvor vitamina E (400mg/kg), a odlikuje se i visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselima. Štiti, njeguje i snaži jetru, podržava pravilno funkcioniranje metabolizma i održava normalnu razinu kolesterola u krvi.

Sa svega 7 grama granulata sikavice dnevno jednostavno i učinkovito održavamo zdravlje jetre, koja je najvažniji metabolički organizam i ključna za opće dobro zdravlje organizma.

Granulat dodajemo našim uobičajenim obrocima, možemo ga umiješati u jogurt, voćni sok, kašu od žitarica, riže ili krumpira; dnevno preporučenu količinu (7 grama) možemo podijeliti u više obroka.

Kod težih oboljenja jetre (hepatitis npr.), oštećenja jetre uzrokovanih nepravilnom prehranom, alkoholom, lijekovima ili u slučaju trovanja, dobro je kroz dva tjedna uzimati do 18 grama granulata dnevno, zatim napraviti dvotjednu pauzu, kontrolirati stanje jetre, te po potrebi nastaviti konzumirati do 7 grama granulata dnevno.

 

I na kraju ono najslađe

Med i jetra se vole, do značajne količine silimarina možete doći i kroz dvije žličice Matičnjakovog meda Hepta sane. Medu je osim sikavice dodana piskavica i kurkuma a to znači da je ovaj med dobar i za dijabetičare jer kombinacija fruktoze i piskavice smanjuje glikemijski indeks i tako postaje odličan funkcionalni međuobrok. Kurkuma je između ostalog i odličan čistač jetre.

Više pročitajte u FITZONI; www.fitzona.hr