Zajedno kroz krizu-Nova kampanja vlade za cijepljenje građanstva
Objavljeno: 21.12.2020 u 00:00. Kategorija: Vijesti

 

Zajedno kroz krizu" naziva se  kampanja za cijepljenje koja će se u utorak naći na užem kabinetu, a  23. 12.  potvrđena na Vladi.

Tada službeno započinje organizacija svih radnji koje su potrebne za provedbu cijepiva nad građanstvom. 

piše;administrator

 

Usporedo kreće i javno-informativna kampanja kako bi se stanovništvo upoznalo sa svim dobrobitima cijepljenja-naveli su iz vlade.

Nositelj programa je HZJZ, a uključene su i sve službe socijalne skrbi i ustanove iz javnozdravstvenog sektora.

 

 

CIJEPLJENJE

 

Odvijati će se prema programu prioriteta.

Dogovorena su cc. 2,8 milijuna cijepiva prvenstveno za punoljetne osobe. Za sada nije planirano cijepljenje maloljetne djece.

Za sve građane koji se žele cijepiti, cjepivo je BESPLATNO.

 

 

Nakon poduzetih mjera pao je broj zaraženih, ali ne i onih na respiratoru.

Jučer je u Hrvatskoj  bilo 1975 novih slučajeva covida-19 između 9191 testiranih.

Brojevi se ne smanjuju niti u  bolnicama gdje se trenutno liječi 2976 pacijenta, od kojih je 290 na respiratoru.

Jutarnji piše;HZJZ kao nositelj programa cijepljenja osigurao je sa svojim partnerima odgovarajuće kapacitete i uvjete za smještaj i skladištenje cjepiva koje će biti isporučivano Hrvatskoj. Primjerice, cjepivo Pfizer/BioNTecha zahtijeva pohranu u posebnim uvjetima, u komorama na temperaturi od -70 Celzijevih stupnjeva. Za pohranu cjepiva koristit će se takve komore u tvrtki Medoka te u Imunološkom zavodu. Cjepivo proizvođača Moderna/Lonza zahtijeva skladištenje na temperaturi od -20 Celzijevih stupnjeva.

Ocjena lijeka

Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, rekao je da će cjepivo biti definirano Vladinom nacionalnom strategijom protiv koronavirusa te da je za danas predviđena sjednica Europske agencije za lijekove, koja bi trebala donijeti pozitivno mišljenje.

- Nakon toga slijedi ocjena lijeka. Sve stručne informacije su u opisu lijeka. To će biti dostupno u našoj bazi lijekova, kao i na linku Europske komisije. Uključivat će kontraindikacije, indikacije i nuspojave. Još je potrebno provesti dodatnu provjeru kakvoće i HALMED treba dati suglasnost. To je postotak uzajamnog priznavanja - naglasio je.

Prioritetne skupine za provedbu cijepljenja predviđene su u programu tako da će se prvo cijepiti zdravstveni djelatnici koji su u izravnom kontaktu sa zaraženima i oboljelima od covida-19. Njih program definira kao grupu A1. Grupu A2 čine korisnici ustanova socijalne skrbi (štićenici domova za starije i nemoćne osobe), kojih je u Hrvatskoj oko 25.000, te zaposlenici koji rade u tim ustanovama (u RH ih je oko 13.000 do 14.000). Potom će na red za cijepljenje doći sve osobe starije od 65 godina te osobe s ozbiljnijim zdravstvenim tegobama (onkološki bolesnici, dijabetičari, osobe s kardiovaskularnim bolestima…). Iza njih dolaze na red svi ostali punoljetni građani RH koji se žele cijepiti. Cijepljenje će se obavljati u dva navrata. Poslije primitka prve doze cjepiva docjepljivanje će se obaviti nakon 28 dana. Cijepit će se istovrsnim cjepivom oba puta. 

Datumi

• 23.prosinca
Vlada će usvojiti Plana cijepljenja građana I time počinje javnozdravstvena kampanja
• 27, 28. i 29.prosinca
bit će prvi dani cijepljenja
• 5,6
milijuna ukupna je ugovorenih doza što je dostatno za cijepljenje 2,8 milijuna punoljetnih osoba
• 28
dana proći će između cijepljenja i docjepljivanja

Stručnjaci naglašavaju kako bi bili zadovoljni da se broj hospitaliziranih barem ne povećava, odnosno da popusti toliki pritisak na bolnički sustav, što koči pružanje zdravstvene skrbi pacijentima koji nisu oboljeli od covida-19.

 

Nadajmo se da će se zbog poduzetih mjera narednih dana smanjivati broj hospitaliziranih kako bi naši zdravstveni djelatnici mogli podnijeti ogroman pritisak.

HVALA IM ZA SVE!

 

 

-------Molimo sve građane da se prije odluke o cijepljenju dobro informiraju-------

Urednica Mirela Buzov