Prema zakonu nitko vam ne može isključiti ni struju ni vodu, mogu u zatvor zbog toga!
Objavljeno: 01.02.2021 u 01:00. Kategorija: Vijesti

piše; Sandra Vukušić

 

Uglavnom Vam dođu isključiti struju ili plin sa internim nalogom iz tvrtke, koji nema nikakvu pravnu osnovu. Onda ih upozorite na članak Kaznenog zakona RH 216. te da ako budu dirali vaš priključak, možete ih tužiti!

Vjerojatno jer se odluka Ustavnog suda iz 2007. godine kojom je to strogo zabranjeno jednostavno ignorira. HEP se već gotovo osam godina „oglušuje“ na zaključak najviše pravne institucije u državi da je struja zapravo opće dobro i nužna za opstanak običnog čovjeka. Imamo to napismeno, samo nitko ne zna zašto to u praksi nikad nije zaživjelo!

Naime, nitko Vam ne smije iskopčati struju, vodu ili plin bez vaše suglasnosti.

Kazneni zakon RH, članak 216. kaže: “Tko uništi, ošteti, izmijeni, učini neuporabljivim, ukloni, isključi ili ometa u radu napravu javne uporabe za vodu, toplinu, plin, električnu ili drugu energiju, ili elektroničku komunikacijsku opremu i time izazove poremećaj u redovitom životu stanovništva, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina. Također, u nastavku piše: „Tko kazneno djelo iz stavka 1., 2 ili 3 ovog članka počini iz nehaja, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”.

Isključenje energenata po svim zakonskim direktivama, pa tako i onima iz Europske unije, je jednostavno protuzakonito.

Pozovite se na odluku Ustavnog suda i odustati će kad čuju da im zbog toga prijeti zatvorska kazna od pola godine do pet godina. Sve to ponovite i kad vam dođu sa sudskim nalogom.

Zakon je to, kojeg mnoge tvrtke krše i dalje, mada je na snazi već 14 godina. Bas zbog nepoštivanja te odluke, dogodile su se brojne nezgode i napadi, ljudi su završili u zatvoru radi napada na službene osobe, koje na kraju krajeva nisu poštivale zakon.