Bank of America: Šanse da živimo u ‘Matrixu’ iznose 20 do 50 posto
Objavljeno: 16.09.2016 u 18:10. Kategorija: Vijesti

Analitičari Bank of America Merrill Lynch (BAML) u neobičnoj, reklo bi se metafizičkoj bilješci za klijente objavljenoj početkom rujna sugeriraju da možda već živimo u virtualnoj stvarnosti ili računalnoj simulaciji nalik onoj iz filmske trilogije Matrix uz procjenu da su šanse za takav scenarij između 20 i 50 posto.

– Brojni znanstvenici, filozofi i poslovni lideri vjeruju kako postoji 20 do 50 postotna vjerojatnost da ljudi već žive u računalom simuliranom virtualnom svijetu. U travnju 2016. godine, istraživači su se okupili u Američkom muzeju prirodne povijesti da bi raspravljali o ovom gledištu. Argument je da se mi već približavamo foto-realističnim 3D simulacijama u kojima istovremeno mogu sudjelovati milijuni ljudi. Zamislivo je da su s napretkom umjetne inteligencije, virtualne stvarnosti i računalne snage, članovi neke buduće civilizacije mogli odlučiti da pokrenu simulaciju svojih predaka – navodi bilješka čiji je sadržajprenio Business Insider.

Izvješće se, među ostalim, poziva na promišljanja i radove profesora filozofije Nicka Bostroma sa Sveučilišta Oxford koji je 2003. odvagnuo da postoji značajna mogućnost da ”živimo u simulaciji”, iako bez modaliteta kroz koji bi to mogli spoznati ili dokazati i astrofizičara Neila DeGrasse Tysona prema kojem bi vjerojatnost da živimo u virtualnom svemiru “mogla biti izrazito visoka”.

BALM citira i gledište vlasnika Tesla Motorsa koji je na Recode Code konferenciji u lipnju ove godine iznio duboko uvjerenje da živimo u nekoj vrsti simulirane stvarnosti – Vjerojatnost da svoje živote živimo u temeljnoj, dakle ‘pravoj’ stvarnosti, je jedan naprema milijardu – rekao je Elon Musk.