Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja DAN RUŽIČASTIH MAJICA
Objavljeno: 23.02.2024 u 15:43. Kategorija: Vijesti

Program povodom Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja – DAN RUŽIČASTIH MAJICA održat će se u srijedu, 28. veljače 2024. od 18 do 20 sati u Mjesnom odboru Gajevo, Koprivnička 47. Dodatni program će se održati u subotu, 2. ožujka 2024. od 16 do 18 sati također u Mjesnom odboru Gajevo. Program se održava u organizaciji Vijeća mjesnog odbora Gajevo i u suradnji s Centrom za kulturu TrešnjevkaCrvenim križom Grada Zagreba te sportskom organizacijom KRAV MAGA Hrvatska, a uz financijsku potporu Vijeća Mjesnog odbora GajevoUlaz je besplatan!

 

Više o programu :


DAN RUŽIČASTIH MAJICA
Dan ružičastih majica (engl. Pink Shirt Day), također poznat i kao Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se diljem svijeta. Ime je dobio po inicijativi koju je 2007. pokrenula

grupa aktivista u gradu Berwick u kanadskoj provinciji Nova Škotska nakon što je Chuck McNeill, učenik lokalne škole, zlostavljan od svojih kolega zato što je u školu došao odjeven

u ružičastoj majici. Aktivisti su kupili 50 ružičastih majica i distribuirali ih njihovim vršnjacima i tada je 27. veljače proglašen Danom borbe protiv vršnjačkog nasilja u Britanskoj Kolumbiji.

Taj su primjer slijedile brojne druge zemlje, pa i Hrvatska. Odlukom Hrvatskog sabora ovaj dan obilježava se zadnje srijede u veljači kada cijela Republika Hrvatska nosi ružičasto u znak

borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ideju i realizaciju pokrenuo je Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

28.2.2024. u Mjesnom odboru Gajevo ovaj dan obilježit ćemo radionicama pod zajedničkim nazivom “ZNAŠ LI TI TKO SAM JA?!”
Na ovaj naslova radionice potaknula nas je vrlo česta i nerazumljiva rečenica koju se često koriste nasilnici. Održat ćemo dvije radionice, svaka u trajanju od 45 minuta.

Polaznike ćemo podijeliti u dvije grupe i na taj način će svi zainteresirani proći obje radionice.

1. Radionica FORUM TEATRA
Voditelj radionice: Lovro Krsnik, redatelj i dramski pedagog
(45 minuta)

Ulaskom u „tuđe ciple“ možemo pokušati osjetiti i drugu stranu, bila ona strana nasilnika ili osobe nad kojom se nasilje odvija. Boljim razumijevanjem dolazimo do bolje

komunikacije i time i do boljeg rješenja sukoba. Ova metoda je metoda prevencije i vodi ka nenasilnom rješavanju sukoba – OVO JE PROBA ZA REALNOST! 

Kazalište potlačenih ili forum kazalište je interaktivna kazališna forma gdje angažirana publika putem

dijaloga i intervencija na sceni pronalazi rješenja prezentiranih društvenih problema. Zbog svoje dinamične prirode, forum kazalište je najraširenija tehnika kazališta potlačenih.

Forum kazalište je slobodan aktivistički proces koji se sastoji od niza radionica, kazališnih vježbi,

dijaloga, igara i tehnika kroz koje se oblikuje predstava.


2. Radionica PREPOZNAJ PRIJETNJU NA DRUŠTVENIM MREŽAMA
Voditelji radionice: Mladi volonteri Crvenog križa Zagreb
(45 minuta)

Kao dio kampanje „Zaustavimo trgovinu ljudima“ Crveni križ Zagreb razvio je i program kako prepoznati prijetnju na društvenim mrežama. Često u bespućima interneta,

a posebno na društvenim mrežama osobe iza ekrana neprimjereno komuniciraju. Kada smo zaštićeni ekranom i nikoga nema ispred nas lako nam je komunikacijom

„zlostavljati druge“, ali reći to nekome direktno u lice… e tu je sada već drugi par cipela. Kako prepoznati zlostavljanje na internetu, kako se suočiti s njim, kada ignorirati, kada ne, tko su “trolovi” i sl. Sve ćemo naučiti na ovoj radionici.

DODATNI PROGRAM / 2.3.2024. od 16 do 18 sati / Mjesni odbora Gajevo, Koprivnička 47
„KADA PREVENCIJA ZAKAŽE…“
Voditelji programa: KRAV MAGA HRVATSKA

Profesionalni instruktori KRAV MAGA HRVATSKA s nama će proći jednu radionicu na kojoj će pokazati osnove samoobrane (prvenstveno za djecu).

Ova metoda za razliku od dvije prethodne nije metoda prevencije, već nažalost metoda koja se bori s posljedicama nasilnog ponašanja. Kada sve zakaže ova metoda nam ostaje kao zadnja.



Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na niže navedeni kontakt.
 

--

Ana Marija Meniss

Suradnica Centra za kulturu Trešnjevka 

Centar za kulturu Trešnjevka

Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb

T: 01/3027-411

M: + 385 91 5671548

E: ameniss@cekate.hr

www.cekate.hr

Facebook Instagram Twitter YouTube