Najbolji grad 2019.: Najbolje se živi u Zagrebu, Poreču i Krku!
Objavljeno: 28.10.2019 u 01:00. Kategorija: Vijesti
 
 

Najbolji gradovi u kategoriji gospodarstva su Pula, Sveta Nedelja i Krk, a na području obrazovanja i demografije Pazin, Labin i Cres. Nagradu u Smart-city kategoriji osvojio je Grad Dubrovnik, a Eco-city Koprivnica. Četiri grada obranila su u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove naslove od lani, Križevci, Poreč, Sveta Nedelja i Krk. Dubrovnik se može pohvaliti da je ponovo među pobjednicima u ovome izboru, s tom razlikom što je lani dobio naslov najboljeg velikog grada po kvaliteti života a ove godine priskrbio si je posebnu nagradu Smart City.

Trijumf Zagreba u izboru za najbolji veliki grad po kvaliteti života, proglašenje Pule najboljim velikim gradom za gospodarstvo te dodjela pojedinačnih nagrada Koprivnici za ECO City i Dubrovniku za Smart City. To su najiščekivanije odluke u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos što je sinoć okončan završnim skupom u šibenskom hotelu Amadria u sklopu Dana regionalnog razvoja i europskih fondova u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.
Osim Zagreba, naslove najboljih u kategoriji kvalitete života izborili su i Poreč u konkurenciji srednjih te Krk kod malih gradova. Poreč je tako obranio naslov najboljeg iz prošle godine, što je pošlo za rukom i Krku te Svetoj Nedelji u kategoriji gospodarstvo za male, odnosno srednje gradove.

– Mark Twain je rekao da je bolje živjeti bez zaslužene nagrade, nego živjeti s nezasluženom nagradom. Ja ću pokušati nadmašiti Twaina pa ću reći da je lijepo biti sugrađanin Zagrepčana koji su zaslužili ovu nagradu – poručio je preuzimajući nagradu najbolji veliki grad po kvaliteti života zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

  U kategoriji obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika najboljima su proglašeni Pazin (veliki gradovi), Labin (srednji) i Cres, u konkurenciji malih gradova.

Mi u Cresu pratimo svakog našeg građanina od rođenja do završetka fakulteta, ova nagrada je dokaz za to. Idemo dalje, iduće godine želimo nagradu za gospodarstvo – poručio je uzvanicima skupa zamjenik gradonačelnika Cresa Marin Gregorović.

  Nagrade najboljim gradovima u povlačenju novca iz fondova Europske unije otišle su u Zadar (veliki), Križevce (srednji) i Ludbreg u konkurenciji malih gradova. Križevci su tako drugu godinu zaredom dobili nagradu za najbolji grad u EU fondovima, s tom razlikom što je lani tu nagradu dobio samo jedan grad, a ove godine njih tri.

– Kao i prilikom prošlogodišnje nagrade, doveo sam ovdje svoj tim za koji molim jedan pljesak. Time želim reći da je povlačenje novca iz EU timski rad – poručio je sudionicoima skupa u Amadriji gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.
Koprivnica je naslov ECO Cityja za najbolja rješenja u gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša osvojila u konkurenciji Ludbrega, Čakovca, Belišća i Jastrebarskog koje je lani pobjedilo u ovoj kategoriji.

– Ne bi bilo ove nagrade bez Koprivničanaca i Koprivničanki koji marljivo odvajaju otpad i tako doprinose naporima koje mi kao gradska uprava poduzimamo na zaštiti okoliša – istaknuo je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić prilikom preuzimanja nagrade.

 

Dubrovnik je natjecanju za nagradu Smart City za najbolju praksu i rješenja u primjeni pametnih tehnologija trijumfirao u konkurenciji Rijeke, Varaždina, Bjelovara i Jastrebarskog. Dubrovački gradonačelnik Mate Franković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su napori uprave na čijem je čelu prepoznati od strane organizatora ovog izbora.

 Zagrebu su za naslov najboljeg u konkurenciji kvalitete života u velikim gradovima konkurirali Samobor, Čakovec, Varaždin i Dubrovnik. Zagreb je ‘broj jedan’ među  velikim gradovima, među ostalim, po prosječnome dohotku po stanovniku (44 733 kuna) i efikasnosti gradske uprave, iskazane kroz podatak o tri milijuna i 574 tisuće kuna proračunskih prihoda po zaposlenome u gradskoj administraciji.

Pula je ovogodišnji pobjednik izbora najvećih gradova za gospodarstvo zahvaljujući, među ostalim, plasmanu unutar četiri najbolje rangirana velika grada po prosječnome izvornome prihodu po  stanovniku od 4013 kuna, dok je među najboljih pet po niskoj stopi  udjela siromaštva među stanovništvom. U završnoj konkurenciji s Pulom u ovoj kategoriji bili su lanjski pobjednik Varaždin, Rijeka, Samobor i Dubrovnik.

– Lako je dijeliti novac kada imate poduzetnike i obrtnike koji ostvaruju dohodak a na taj način i proračunske prihode – kazao je prilikom preuzimanja nagrade pulski gradonačelnik Boris Miletić.

 Pazin je naslov najboljeg u kategoriji velikih gradova za obrazovanje i demografiju osigurao zahvaljajući udjelu u gradskom proračunu izdvojenom za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade, od 58 posto. U konkurenciji s Pazinom za nagradu najboljeg velikog grada u obrazovanju i demografiji bili su Bjelovar, Čakovec, Šibenik i Velika Gorica.

– Na ovaj skup došao sam s dana učitelja u Pazinu, i to držim poveznicom koju uvijek moramo imati na umu. Želim reći da su institucije i zgrade u kojima se odvija naše obrazovanje ništa bez ljudi, učitelja – naglasio je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, preuzimajući nagradu.

 Četiri grada obranila su u ovogodišnjem izboru za najbolje gradove naslove od lani, Križevci, Poreč, Sveta Nedelja i Krk. Dubrovnik se može pohvaliti da je ponovo među pobjednicima u ovome izboru, s tom razlikom što je lani dobio naslov najboljeg velikog grada po kvaliteti života a ove godine priskrbio si je posebnu nagradu Smart City.

Krk je jedini grad s dva naslova najboljeg u ovogodišnjem izboru. Utoliko se Krk može proglasiti i ukupnim pobjednikom ovogodišnjeg izbora najboljih gradova Jutarnjeg lista, Gradonačelnika.hr i agencije Ipsos.

– Dobiti dva priznanja u jednome danu nije mala stvar. Iznimna je ipak nagrada za kvalitetu života, pogotovo kada se zna da je dodijeljena uz anketu među samim Krčanima što nam puno znači – kazao je pročelnik Krka za gospodarstvo Igor Hrast u prvoj izjavi nakon osvojenih nagrada.

 Završni skup ovogodišnjeg izbora najboljih gradova pratilo je stotinjak predstavnika 36 nominiranih gradova, predstavnici organizatora i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sklopu čijih su dana Regionalnog razvoja i fondova EU proglašeni pobjednici izbora najboljih gradova. U ime organizatora, skup je otvorio glavni urednik Goran Ogurlić a pobjednici su nagrade dobili iz ruku predsjednice Uprave Hanza Medije Ane Hanžeković, osnivača portala Gradonačelnik.hr Vanje Sertića, glavnog urednika gospodarskog sadržaja Hanza Medije Marka Biočine i direktora Sektora za marketing poslovnih korisnika Hrvatskog Telekoma Jerka Dumanića.

Obrativši se sudionicima završnog proglašenja najboljih gradova državna tajnica Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije  Nikolina Klaić osvrnula se na nagradu najboljeg grada u povlačenju novca iz fondova EU, ocijenivši kako I to prizanje potiče gradove da budu još bolji u korištenju novca iz Europske unije. (Vedran Marjanović/Jutarnji list, foto: Jakov Prkić/Cropix)

AUTOR = V.MARJANOVIĆ