OTVORENJE IZLOŽBE Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br. 8
Objavljeno: 02.10.2023 u 22:00. Kategorija: Vijesti
 
Galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka u utorak, 10. listopada 2023. u 19 sati otvara izložbu pod nazivom “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br. 8” autorice Marine ŠafarićIzložba je besplatna, a može se posjetiti do 4. studenog 2023. u galeriji Modulor (Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb). Izložba prikazuje dio istraživanja Marine Šafarić koje je 2021. godine provela za diplomske radove iz povijesti umjetnosti te muzeologije i upravljanja baštinom. Istraživanje se prvenstveno baziralo na potvrđivanju fotografskih atelijera ranijeg razdoblja kao važnih mjesta okupljanja, prezentaciji zajedničkih točaka u izgledu interijera, eksterijera te reklamnih metoda i razotkrivanja zaboravljenih, a još postojećih objekata. Nakon diplomiranja, objavila je pregledni rad u 65. broju Peristila, pod nazivom “Tipologija arhitekture fotografskih atelijera u Hrvatskoj iz druge polovice 19. i s početka 20. stoljeća”, a izložbom “Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br. 8” skreće pažnju javnosti na jedan od najboljih namjenski građenih objekata fotografske funkcije u Hrvatskoj s kraja 19. stoljeća, a čije su arhitektonske značajke u velikoj mjeri sačuvane.
 
 
 O izložbi: 
Fotografski atelijer u dvorištu Ilice br. 8 jednokatno je samostojeće zdanje iz 1894. godine koje potpisuju Hönigsberg i Deutsch. Objekt je to koji je za fotoatelijerske svrhe služio nekolicini najproduktivnijih i najznačajnijih fotografa Hrvatske – prvo Rudolfa Mosingera, zatim Franje Mosingera, a onda i Foto Tonke. Portretne fotografije nastale u ostakljenom atelijeru na prvom katu, svjedoče o atelijeru kao važnom mjestu okupljanja intelektualne javnosti.
 
Prezentiranjem povijesti i izvorne funkcije fotografskog atelijera u dvorištu Ilice br. 8 na vrlo djelotvoran način osvijestila bi se i očuvala specifična kulturno-društvena situacija potaknuta razvojem fotografskih tehnika i otvaranjem prostora namijenjenih fotografskom portretiranju – fotografskih atelijera. Cilj ove izložbe je potaknuti na razmišljanje i uzimanje u obzir fotografskog atelijera u dvorištu Ilice 8 te tako potaknuti razvoj daljnje komunikacije i moguće zaštite ovog još uvijek postojećeg, pomalo zaboravljenog, a toliko važnog primjera.
 
O autorici izložbe: 
Marina Šafarić je magistra povijesti umjetnosti te muzeologije i upravljanja baštinom. Zanima se za teoriju i likovnu kritiku moderne i suvremene umjetnosti, kritičko razmatranje izložbenih postava te za osvještavanje važnosti očuvanja baštine. Vlastitim je istraživanjima sudjelovala na nekoliko znanstveno-stručnih skupova od kojih su oni najrecentniji znanstveno-stručni skup “Tomislav Krizman i njegov doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti” te međunarodna znanstveno-stručna i umjetnička konferencija “Izložbene kartografije: Kritički instrumentarij, izložbeni i kustoski narativi”, 2022. godine. Trenutno je zaposlena na mjestu kustosice u Laubi – Kući za ljude i umjetnost.

Izložbu su podržale ustupanjem materijala institucije: Muzej za umjetnost i obrt, Državni arhiv u Zagrebu, Muzej grada Zagreba
Financijska potpora: Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu i civilno društvo Turistička zajednica Grada Zagreba
 
Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na niže navedeni kontakt.
 
--
Centar za kulturu Trešnjevka
Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb
Saša Martinović Kunović / Voditeljica galerije Modulor
M: 091 30 27 412
logo.png