NAJVEĆE IZNENAĐENJE U POVIJESTI!
Objavljeno: 25.11.2020 u 10:28. Kategorija: Vijesti

 

Tko je Španjolac koji je i prije posljednje utrke potvrdio naslov svjetskog MotoGP prvaka

Puno nam je toga nenormalnoga donijela ova pandemijska godina, promijenila nam je svima živote, ali promijenila je i poredak u mnogim sportovima.

U redu, Lewis Hamilton je nastavio dominaciju u Formuli 1, ali pomalo u sjeni njegova sedmog naslova svjetskog prvaka,

kojim je izjednačio rekord Michaela Schumachera, prošli je vikend ostala još jedna važna vijest iz automoto podneblja, vijest da je svijet dobio novog MotoGP prvaka.

Španjolac Joan Mir, 23-godišnjak iz Palma de Mallorce, 27. je vozač u povijesti koji je došao na tron u kraljevskoj motociklističkoj klasi. U španjolskom nizu koji traje već devet godina,

dvaput je prvak bio Mirov sugrađanin Jorge Lorenzo, a čak šest puta Katalonac Marc Marquez.

Mir je donio prvi naslov Suzukiju još od 2000. godine i Kennyja Robertsa, te ujedno prekinuo naizmjeničnu vladavinu Yamahe i Honde koji je trajala od 2008.

 

Prva i jedina pobjeda

No, malo po malo počeo je krčiti put prema vrhu, a glavni materijal od kojeg je sastavio svoju šampionsku krunu bila je konstantnost. Tri druga, dva treća i jedno četvrto mjesto doveli su ga na vrh nakon desete utrke sezone, Velike nagrade Teruela. Kumovale su tome i brojne pogreške suparnika - Fabio Quartararo je, primjerice, dotad već imao tri pobjede, ali i niz slabih plasmana.

Na Velikoj nagradi Europe Mir je napokon došao i do prve pobjede u karijeri kojom je učvrstio vodstvo u ukupnom poretku, a samo tjedan dana kasnije na istoj je stazi u Valenciji sedmim mjestom osigurao naslov.

- Borio sam se za ovo čitav svoj život. U ovom se trenutku ne mogu ni smijati ni plakati - u nevjerici je pričao slučajni junak korona-sezone. Izvor; Jutarnji.hr

 

JOAN MIR

23 godine
1 naslov svjetskog prvaka u Moto3 klasi
11 pobjeda u Moto3 klasi
1 naslov svjetskog prvaka u MotoGP-u
1 pobjeda u MotoGP-u
7 postolja u MotoGP-u
0 pole-positiona u MotoGP-u
27. svjetski prvak u kraljevskoj klasi
4. Španjolac svjetski prvak u kraljevskoj klasi nakon Crivillea, Lorenza i Marqueza
1. svjetski prvak na Suzukiju nakon 2000. godine  (Mirela Buzov)