Svjetski dan kazališta u Društvenom domu Gajevo
Objavljeno: 26.03.2024 u 00:00. Kategorija: Vijesti

Vijeće mjesnog odbora Gajevo, u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka, će u sklopu Svjetskog dana kazališta u Društvenom domu Gajevo (Koprivnička ulica 47) u srijedu, 27. ožujka 2024. sugrađanima pokloniti dvije predstave. Predstava za djecu (5+) "Basne za nas danas" Kazališta Prijatelja će početi u 18 sati, dok će se predstava za mlade (15+) i odrasle "Čistim život" Centra za dramsku umjetnost i Umjetničke organizacije "Točka na i" početi u 19:30 sati. Ulaz je besplatan!

 

Predstava za djecu (5+)
KAZALIŠTE PRIJATELJ
BASNE ZA NAS DANAS

Dramatizacija i režija: Hrvoje Zalar
Igraju: Anja Đurinović i Hrvoje Zalar
Dramatizacija: Hrvoje Zalar
Glazba: Šimun Matišić, songovi: Hrvoje Zalar
Scenski pokret: Maja Đurinović
Kostimografija: Silvija Kragić
Oblikovanje plakata: Martin Zalar
Basne su kratke poučne priče u kojima se kao likovi pojavljuju životinje, biljke i predmeti kako bi zapodjenutom radnjom u odnosima koji su zapravo ljudski, istaknule neku istinu (filozofsku ili etičku) ili  pak praktičnu životnu mudrost. Svojom maštovitošću, a opet jezgrovitošću dobar  su temelj za raznolike interpretacije. U našoj predstavi „Basne za nas danas“ dramatizacijom su duboko ukorijenjene u naš prostor i vrijeme. Tako dječjoj publici likovi životinja postaju prepoznatljive osobe iz svakodnevnog života, a basna na duhovit i prihvatljiv način  izvršava svoju zabavnu ali i odgojnu funkciju. U našoj predstavi obradili smo pet basni najpoznatijih svjetskih basnopisaca, Ezopa i La Fontainea.

 

Predstava za mlade (15+) i odrasle
Centar za dramsku umjetnost i Umjetnička organizacija Točka na i
ČISTIM ŽIVOT

Pozivamo sve ljubitelje kazališta iznad 15 godina da s nama pogledaju komičnu predstavu u kojoj mlade glumice tumače posrnule junakinje naše svakodnevice. Predstava s  jednostavnim nazivom “ČISTIM ŽIVOT '' ima elemente cabareta i stand-upa. U njoj Tea Šimić Lana Vatsel ne tumače samo glavne uloge, nego se vješto transformiraju i u desetak sporednih likova.
Jedna se priča razvija oko djevojke koja se na kraju dvadesetih vraća u roditeljski dom, a druga u fokusu ima četrdesetogodišnjakinju koja se s djetetom iz Njemačke vraća u Zagreb nakon kraha braka. Dok protagonistice čiste život, sukobljavaju se sa svojom okolinom, bližnjima, likovima iz prošlosti te unutarnjim demonima. Neposredno pred publikom junakinje ogoljuju svoje životne padove i prikupljaju snagu za ustajanje ismijavajući tragičnost naše svakodnevice.

Autorski tim ovu komičnu predstavu opisuje kao mono-dijaloški cabaret za dvije glumice s malo pjesme i mnogo drame. Redatelj je Lovro Krsnik, asistent režije Roko Ševerdija, a tekst i dramaturgiju potpisuje Lucija Klarić.

 

 

Plakat događanja i fotografije iz predstava.

 


 

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na niže navedeni kontakt.

 

 

--

Ana Marija Meniss

Suradnica Centra za kulturu Trešnjevka 

Centar za kulturu Trešnjevka

Park Stara Trešnjevka 1, Zagreb

T: 01/3027-411

M: + 385 91 5671548

E: ameniss@cekate.hr

www.cekate.hr

Facebook Instagram Twitter YouTube