Zaradite na svome hobiju i popravite svoj kućni budžet Vjerujete kako biste na svome hobiju mogli dodatno zaraditi i popraviti kućni budžet? Kućna radinost je pravo rješenje za vas
Objavljeno: 24.11.2016 u 14:52. Kategorija: Vijesti

 

 

Zaradite na svome hobiju i popravite svoj kućni budžet Vjerujete kako biste na svome hobiju mogli dodatno zaraditi i popraviti kućni budžet? Kućna  radinost je  pravo rješenje za vas.  A MI VAM OMOGUĆAVAMO PROMOCIJU. Najbolji proizvodi i usluge

U vremenima recesije sve više ljudi ostaje bez posla, primanja padaju, a troškovi života neprestano rastu. Kako bi se zabavili i odagnali misli od problema, a i popunili kućni i osobni budžet, mnogi se odlučuju vlastitu kreativnost i hobije pretvoriti u način zarađivanja. Izrada cvjetnih aranžmana od umjetnog i suhog cvijeća, izrada suvenira, ručno slikanje na staklu samo su neki od hobija koje legalno možete pretvoriti u izvor dodatne zarade te u okviru svoga domaćinstva preko registriranja kućne radinosti poboljšati svoj kućni budžet.

Odakle krenuti? 

Prema Zakonu o obrtu, pod domaćom radinošću podrazumijeva se izrada pojedinih proizvoda koje obavlja fizička osoba (tu spadaju i umirovljenici i studenti) kod kuće osobnim radom. Pokretanje je vrlo jednostavno. Potrebno je ispuniti prijavu za upis u evidenciju i izdavanje odobrenja za obavljanje domaće radinosti i predati je nadležnom uredu državne uprave u županiji na čijem području će se obavljati djelatnost. Za to je potrebno uložiti svega 100 kuna za odobrenje te 70 kuna za biljege. Osim toga, priložiti treba i vlasnički list kuće ili stana koji posjedujete ili vlasnički list uz ovjerenje javnog bilježnika kojim roditelji ili stanodavac odobravaju da u njihovu domu obavljate djelatnost domaće radinosti. Odlična vijest jest da se za otvaranje radinosti ne postavljaju uvjeti stručne spreme.

Što se sve može proizvoditi u domaćinstvu?

 U spomenutoj prijavi moraju se navesti proizvodi koji će se izrađivati u domaćoj radinosti. Podužu listu tih proizvoda možete pogledati u Pravilniku objavljenom na internetskim stranicama Narodnih novina, a mi navodimo neke od njih: 

  • proizvodnja predmeta od pluta, slame i drugih pletarskih materijala,  
  • ručno slikanje na kristalu, bocama, čašama i ostalim proizvodima za kućanstvo, 
  • proizvodnja figura i drugih ukrasnih keramičkih predmeta, 
  • izrada umjetnog cvijeća od tkanine i papira

Osim navedenih uvjeta važno je naglasiti da osoba koja obavlja djelatnost domaće radinosti ne može imati zaposlene radnike, već mora sama obavljati djelatnost. Izuzetak su članovi obitelji koji vam mogu pomoći u obavljanju djelatnosti.

Ograničenja ipak postoje

Najbitnije ograničenje kod obavljanja domaće radinosti odnosi se na prihode od takve djelatnosti ostvarene u kalendarskoj godini u kojoj se obavljaju. Ukupni primici od domaće radinosti u jednoj godini ne smiju premašiti deseterostruki iznos prosječne bruto plaće ostvarene u razdoblju od siječnja do kolovoza prethodne godine. Prosječna mjesečna bruto plaća je u 2011. godini iznosila je 7 796 kuna. To znači da ako u 2012. godini zaradite više od 77 960 kuna, morate prestati s obavljanjem te djelatnosti.

Što je s porezom? 

Prema odredbama Zakona o porezu na dohodak, način utvrđivanja i oporezivanja dohotka birate sami ovisno o planiranoj količini proizvodnje. To znači da možete odabrati paušalno oporezivanje te plaćati tromjesečno po 450 kuna. Druga opcija je oporezivanje na temelju podataka iz poslovnih knjiga. U tom slučaju potrebno je voditi evidencije knjiga primitaka i izdataka, popisa dugotrajne imovine te knjige prometa. 

Pogodnosti za umirovljenike, ali ne i za nezaposlene

Ako vam je kućna radinost  jedini izvor prihoda, dužni ste plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje te zaštitu zdravlja na radu u ukupnom iznosu od 1087,29 kuna. Ako ste već zaposleni i osigurani po toj osnovi, morate platiti 4462,50 kuna godišnje za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, dok se zaštita zdravlja na radu ne plaća. Najviše pogodnosti u kućnoj radinosti ipak imaju umirovljenici koji nisu obvezni plaćati doprinose za obvezna osiguranja te im se ne obustavlja mirovina. Više informacija možete dobiti ovdje.

Odluka je na vama

Prije nego krenete u registraciju vlastitog hobija, dobro razmislite što želite raditi i kako plasirati proizvode. Kućna radinost zasigurno je odličan način da se i profesionalno počnete baviti svojim hobijem te da ga i samim time unaprijedite. Višak novaca u džepu definitivno nikada nije na odmet. Ako odlučite da ga i vi želite, za sva preostala pitanja glede poslovanja možete se osobno ili telefonski obratiti nadležnoj Službi za gospodarstvo Ureda državne uprave u županiji u kojoj želite pokrenuti kućnu radinost.